Gospodarstveniki vlado in Goloba sprašujejo, zakaj morajo plačevati 300 ali pa 400 evrov za megavatno uro elektrike, če bi lahko 100 evrov. Minister Kumer ne zna podati odgovora!

Foto: Zajem zaslona (Twitter/arnika)

Jure Knez iz Kluba slovenskih podjetnikov je na novinarski konferenci Roberta Goloba in njegovo vlado postavil pred nekatera dejstva, ki kažejo kako neodgovorno ravna vlada v primeru električne energije. V izjavi je Knez poudaril, da gospodarstvo plačuje bistveno previsoko ceno električne energije kot je potrebno, država pa na drugi strani potem to blaži s subvencijami.

Kljub temu, da naj bi v Sloveniji proizvedli okoli 80 odstotkov potrebne električne energije in moramo preostalih 20 odstotkov kupiti po 300 ali 400 evrov na megavatno uro. Takšna računica pokaže, da bi v tem primeru megavatna ura električne energije znašala okoli 100 evrov. Mi pa v Sloveniji plačujemo bistveno več in je električna energija najdražja v Evropi.

Iz tega naslova Knez vidi nerazumne poteze, da imamo v Sloveniji ceno električne energije 450 evrov na megavatno uro. Posledično se sedaj država ukvarja s subvencijami in njihovo upravičenostjo. Kar pri tem najbolj skrbi gospodarstvenike je to, da od vlade in ministra za finance Boštjana Kumerja ne dobijo jasnih odgovorov.

Jure Knez je ob tem še izpostavil, da je nesprejemljivo, da so slovenska elektro podjetja v začetku leta poceni prodajala električno energijo v tujino, danes pa jo po bistveno višji ceni odkupujejo nazaj. Zaradi tega je pomembno, da se takšne pogodbe čim prej iztečejo in začne slovensko gospodarstvo kupovati slovensko električno energijo.

Vir: Twitter