V četrtek, 24. septembra 2020 so poslanci v Državnem zboru z 48 glasovi za in enim glasom proti podprli dopolnitev zakona, ki se nanaša na varovanje javnega reda in miru, poleg tega pa še zakona o nadzoru nad državno mejo. Slednjega so v nekaterih opozicijskih strankah (SD, LMŠ in SAB) predlagali, ker želijo omejiti delovanje t. i. paravojaških enot oziroma vard. Z dopolnitvami zakona o nadzoru državne meje se posameznikom in skupinam prepoveduje nadzirati državno mejo na način kot to počne policija. Obenem je prepovedano tudi ovirati policijo pri njenem nadzoru državne meje, prav tako pa je prepovedano spodbujati oziroma organizirati varovanje že omenjene meje, poroča RTV.

“Kar so osrednji mediji iz mojega nagovora včeraj seveda zamolčali: “Zakon je uperjen povsem narobe. Boriti se moramo proti nasilju. Prava nevarnost je nasilje. Resna nevarnost za Slovenijo torej niso nobene varde, ampak Antifa!” Antifa, ki vsiljuje nasilni fašizem levičarjev..” je pristransko poročanje osrednjih medijev komentiral poslanec SDS Branko Grims. Poslanci v DZ so namreč zakonsko omejili delovanje paravojaški enot oziroma vard, vendar pa je ob tem izpadla militantno naravnana skrajna levičarska Antifa, ki po prepričanju poslanca SDS predstavlja resnično grožnjo državni varnosti.

Dopolnitve, ki se nanašajo na zakon o varstvu javnega reda in miru pa prepovedujejo vzbujanje videza, ki spominja na vojaške oziroma uradne osebe, ob čemer je posebej izpostavljeno nošenje in razkazovanje orožja pa tudi nošenje maskirnih oblačil ter obuval. V tem trenutku gre zgolj za prenovljena predloga zakonov, ki je bilo v preteklosti že vloženo s strani notranjega ministrstva. Po poročanju nacionalne televizije naj bi poslanec SDS Branko Grims ob tem poudaril, da so že navedene spremembe obeh zakonov nepotrebne, saj naj bi tovrstno problematiko zadovoljivo reševala že sedanja zakonodaja, je pa potrebno njeno dosledno izvajanje, kar je v prvi vrsti naloga policije.

Avtor Domen Mezeg, več lahko preberete tukaj.