V slovenskih medijih se je razkrilo še eno zločinsko dejanje komunističnega režima v prejšnji državi. V enopartijski Jugoslaviji je izginilo med šest do deset tisoč otrok v porodnišnicah. Staršem so povedali, da so umrli, a so jih prodali v tujino. V kriminalni združbi so sodelovali tako centri za socialno delo kot bolnišnice. Predstavljamo kruti življenjski usodi oseb iz Kopra in Prištine.

V prejšnjem režimu je v porodnišnicah v bivši skupni državi izginilo med šest do deset tisoč novorojenčkov, ki so jih kriminalne združbe v sodelovanju z centri za socialno delo in bolnišnicami prodale v tujino. Leta 1983 so zdravniki prodali otroka, rojenega v koprski porodnišnici. Zgodba v ozadju, tako v Kopru kot v Prištini, je bila vedno enaka. Posvojiteljem so dejali, da gre za otroka 16-letnega dekleta, ki se mu je mati odrekla, materam pa, da je otrok zaradi zapletov umrl.

Tragično zgodbo s srečnim koncem je predstavil aktivist Marko Ivić. Pred pol leta ga je poklical 36-letni Zoran Djukić, ki je bil rojen v Kopru. Žrtev krute preprodaje z novorojenčki je postal hitro sumljiv na okoliščine, saj ni imel nobenih podobnosti s svojimi krušnimi starši. Edino sled do resnice je bila zapestnica iz stare koprske porodnišnice.

Aktivist Marko Ivić je pomagal Zoranu Djukiću, da bo prvič po 36 letih videl svojo pravo mamo. (Foto: Planet TV)

Na letošnji božič bo prvič srečal svojo pravo mamo

Marko Ivić opisuje reakcije Zorana in njegove prave mame. “Takrat sem na njegovi zapestnici opazil, da je napisano ime Saša. Ne Zoran, temveč Saša. Na zapestnici sta napisana tudi številka in ime bolnišnice,” je povedal Ivić. Z nekaj brskanja in veliko sreče je prišel do kartona iz leta 1983, na katerem je bilo ime matere. Po poročanju Siola jo je pred nekaj dnevi poklical na Hrvaško, kjer zdaj stanuje, in ji sporočil, da je njen sin živ, ni mogla verjeti. “Slišala sta se in 25. decembra na božič, se bosta srečala. Prej ne moreta, saj on nima potnega lista. Mislim, da ga bo dobil šele okoli 21.,” je dejal Ivić.

 

Protest Društva pogrešanih dojenčkov Beograd. (Foto: Planet TV)

Podoben krut primer je doživela novorojenka iz Prištine

Šokantna je tudi zgodba 33- letnice, njeni krušni starši so jo namreč prišli iskati kar v porodnišnico v Prištino. “Konec avgusta 1986 je družina prišla v Prištino. Starši so šli naravnost v porodnišnico, kjer so bili pravzaprav le slabih pet minut. Le toliko, kolikor je bilo potrebno, da so otroka, zavitega kar v bolniško odejo, odnesli iz bolnišnice. V tem konkretnem primeru so dojenčka brez dokumentov odpeljali v Slovenijo, v Ljubljano, kjer so naredili lažne dokumente, na katerih je pisalo, da se je ta deklica rodila v Ljubljani, ne v Prištini,” je še eno tragično življenjsko usodo povzela Milena Janković, članica Društva pogrešanih dojenčkov Beograd.

Avtor Luka Perš, članek je bil prvotno objavljen tukaj.