V noči s 6. na 7. avgust 2020 so policisti zaradi porasta nezakonitih migracij izvedli poostren nadzor na območju Policijske uprave Koper. Namen poostrenega nadzora je bil preprečevanje in odkrivanje nezakonitih prehodov meje na najbolj obremenjenih območjih te policijske uprave, s posebnim poudarkom na točkah in relacijah med Hrvaško in Italijo.

V času poostrenega nadzora je bilo skupno v Sloveniji prijetih 209 nezakonitih migrantov.

V obdobju od 1. januarja do 6. avgusta 2020 je bilo obravnavanih 7.805 ilegalnih prehodov državne meje. V enakem lanskem obdobju smo obravnavali 7.835 ilegalnih prehodov. Letos se je število minimalno zmanjšalo v primerjavi z enakim obdobjem lani. V letošnjem letu prevladujejo državljani Maroka, Pakistana in Afganistana. Rastoč trend nezakonitih migracij zaznavamo predvsem v zadnjih dveh mesecih, po prenehanju ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19.

Policijske uprave Ljubljana, Koper in Novo mesto ostajajo najbolj obremenjene z nezakonitimi prehodi državne meje. Največ ilegalnih prehodov je letos obravnavala PU Ljubljana, kjer se obseg nedovoljenih migracij močno povečuje. Obravnavala je 37 odstotkov vseh. PU Koper je obravnavala 28 odstotkov in PU Novo mesto četrtino vseh.

Policija svoje ukrepe prilagaja načinom storitve nezakonitih prehodov državne meje. Zaradi tega tudi vseskozi ocenjuje situacijo na tem področju, tako v Sloveniji kot tudi v regiji. Glede na ukrepe, ki jih ob slovenski meji izvaja Italija, še posebej velik poudarek dajejo nadzoru območja od hrvaške do italijanske meje. Zato so od 6. avgusta 2020 od 19. ure do 7. avgusta 2020 do 10. ure izvedli poostren nadzor, v katerem so večino dodatnih policistov napotili na območje Policijske uprave Koper.

V poostrenem nadzoru so dodatno sodelovali še policisti posebne policijske enote; policisti, vodniki službenih psov in debriferji Specializirane enote za nadzor državne meje; policisti Specializirane enote za nadzor prometa, Letalska policijska enota s helikopterjem ter operaterji z droni iz Uprave za informatiko in telekomunikacije.

Poleg poostrenega nadzora policija intenzivno izvaja aktivnosti za prijetje nezakonitih migrantov tudi na drugih relacijah, ki pomenijo povečano tveganje za nezakonite migracije. Tako so policisti minuli oetek na Škofljici ustavili tovorno vozilo, španskih registrskih številk, ki ga je vozil državljan Španije. V tovornem delu vozila so odkrili 53 nezakonitih migrantov, vozniku (osumljencu) pa je bila odvzeta prostost in bo obravnavan za kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. čl. Kazenskega zakonika.

Vir: Policija