Hiša vin Emino omogoča razvoj gostinsko-kulinarične ponudbe na območju Obsotelja in Kozjanskega

Foto: Hiša vin Emino

Šmarje pri Jelšah 23. julij 2020 – Kmetijska zadruga Šmarje pri Jelšah je v preteklih dneh odprla svojo naj večjo naložbo v zadnjih tridesetih letih in sicer prenovljeno in razširjeno Hišo vin Emino v Imenem. S tem so poskrbeli, da bo pred tridesetimi leti zgrajeni objekt omogočil razvoj vinsko-kulinarične ponudbe na območju Obsotelja in Kozjanskega ter izboljšal možnosti za pridelavo vrhunskih vin.

Gre za 1,8 milijona evrov vredno naložbo, ki so jo na Kmetijski zadrugi Šmarje pri Jelšah izvedli v zadnjih dveh letih. Z naložbo so povečali proizvodnje prostore in hkrati razširili gostinsko-turistični v katerem potekajo vinske degustacije. Direktor zadruge mag. Marko Jurak je ob tem za Štajerski val še povedal, da so poskrbeli za nakup nove stiskalnice za grozdje, polnilno linijo za steklenice in dodatne cisterne.

Po obnovi razpolagajo s 1.720m² površine v Hiši vin Emino, pred prenovo so razpolagali s 630 m2 prostora. Matija Jagrič vodja trženja v Hiši vin Emino je za Štajerski val povedal, da jim bo to omogočalo pripravo izvirnejših in drugačnih vinsko-kulinaričnih dogodkov.

Doslej so s svojimi kapacitetami lahko odkupili 300 ton grozdja, po prenovi se bo kapaciteta povečala na 500 ton. Letos v Hiši vin Emino načrtujejo prodajo 250 tisoč litrov kakovostnega vina in penin, katere bodo predstavili tudi na različnih tekmovanjih.

Kmetijska zadruga Šmarje pri Jelšah je za to naložbo prejela tudi 325 tisoč evrov s pomočjo razpisa Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Preostala sredstva so priskrbeli sami tudi s pomočjo bančnih posojil. Odprtja nove pridobitve sta se udeležila tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Avtor: SP

Vir: Štajerski val