Pri sosedih so včeraj v 24 urah potrdili 11 novih primerov, strokovnjaki pa vse bolj jasno opozarjajo, da se bo – zaradi vse večjega pretoka ljudi, ki k sosedom prihajajo na počitnice – epidemiološka slika najbrž še poslabšala.

Hrvati z Srbijo in BiH še ne zapirajo meja

A Hrvati zaenkrat mej s Srbijo in Bosno in Hercegovino ne bodo zaprli. Če se bodo razmere še slabšale, naj bi bili prvi ukrepi vezani na zapiranje domov za starejše, da bi se tako zaščitilo najranljivejši del populacije. “Delovali bomo v skladu z epidemiološko sliko. Če bo ostala podobna, zapiranja ne bo, ampak bodo ukrepi osredotočeni na skupine prebivalstva, ki jih je treba zaščititi. Vsi mladi, delovno aktivni pa se morajo držati pravil socialnega distanciranja, nositi maske in vzdrževati higieno,” je dejal hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš. Na Hrvaškem so zabeležili včeraj 11 novih primerov koronavirusa.

V Srbiji se val okužb nezadržno širi

Medtem se vrsti val kritik na oblasti v Srbiji, kjer se virus znova precej hitro širi. Epidemiolog Predrag Đurić z novosadske univerze je po poročanju N1 dejal, da ne razume, zakaj v Srbiji hitijo z odločitvijo, da se lahko na športne prireditve spet vrnejo tudi gledalci, saj to povečuje nevarnost prenosa virusa. Samo včeraj so v Srbiji zabeležili 96 novih okužb s koronavirusom.

“Po svetu so odpovedane skoraj vse športne prireditve, kjer se postopoma vračajo, pa se to večinoma dogaja brez publike ali z minimalnim občinstvom ter ob strogih ukrepih,” je še dodal strokovnjak, ki ga moti predvsem sporočilo, ki ga Srbija pošilja s takšnimi odločitvami. “Težko je pričakovati, da bodo ljudje razumeli, zakaj je treba eno uro v vrsti stati pred banko, če pa po televiziji vidijo na stotine gledalcev nogometne tekme, ki so tesno skupaj,” je dejal. Kot opozarjajo strokovnjaki, se namreč virus prenaša kapljično, na tekmah pa je nevarnost velika tudi zato, ker ljudje glasno kričijo  in navijajo.

V Sloveniji ostajamo previdni, ne glede na številne netočne zapise, podtikanja in laži posameznikov na družbenih omrežjih.

Avtor M.G., članek je bil prvotno objavljen tukaj.