Igor Pirkovič: “Kot kaže, so maske padle. Če koalicija RTV ne more zasesti zlepa, ga bo pač na grd način.”

Foto: Zajem zaslona

Kolegij predsednice državnega zbora je včeraj sprejel sklep, da bodo poslanci vladni predlog zakona o Radioteleviziji Slovenija obravnavali po nujnem postopku. Ob tem je najpomembneje, da z uveljavitvijo tega zakona prekine mandat članom Programskega sveta in članom Nadzornega sveta, poleg tega pa še mandat generalnega direktorja radia in televizije.

Za takšen predlog so glasovali predstavniki koalicije, v SDS so mu nasprotovali, v NSi pa se seje niso udeležili. Takšna odločitev je sprožila mnoge ogorčene odzive, hkrati pa sprožila opozorila pred ureditvijo RTV Slovenija po meri trenutne politike.

“Kot kaže, so maske padle. Če koalicija RTV ne more zasesti zlepa, ga bo pač na grd način. Poslovnik državnega zbora namreč določa, da ‘kadar je sprejem zakona nujen zaradi interesov varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč ali zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države, lahko vlada predlaga sprejem zakona po nujnem postopku’,” na odločitev kolegija pravi Igor Pirkovič, urednik in voditelj na RTVS.

“Pod krinko zgornje utemeljitve, da  bi se zavarovalo varnost države in odpravile nepopravljive posledice za njeno delovanje, so se zatekli k najbolj brutalnemiu napadu na sedanje zakonito delovanje in poslovanje javnega zavoda. Gre za precedenčen primer, ko se za potrebe vladajoče politike želi v popolnosti podrediti javni medij. Žalosten dan za medije in žalosten dan za demokracijo. Iz omenjenega primera se vidi, kako nestrpna je oblast, ko gre za prevzem javnega medija. Javna RTV očitno postaja režimska,” še poudarja Pirkovič.
Očitno se vladajoči koaliciji in družbeno-političnim delavcem, ki jo podpirajo, izredno mudi, da si ponovno podredijo javni medij, ki ga dojemajo kot svoje zasebno PR-trobilo, že odkar obstaja država, pa ocenjuje novinar, publicist in nekdanji svetovalec kulturnega ministra Vaska Simonitija Mitja Iršič.
“Moj odgovor za @Demokracija1
– noben zakon o @RTV Slovenija ne zahteva nujnega postopka, ravno obratno – če me spomin ne vara, so prav politiki te vladne koalicije pod
@vladaRS @JJansaSDS za vse medijske zakone zahtevali dolgo, široko in poglobljeno javno razpravo! No, to,” je zapisal novinar Bojan Požar.
Vir: Demokracija in Twitter