V Socerbu se je zgodila nesreča, v kateri je alžirski migrant hotel ilegalno prečkati slovensko-italijansko mejo. Spodrsnilo mu je in je padel v dvajset metrov globok prepad. Na kraju nesreče je umrl. Po poročanju nekaterih slovenskih medijev je bil namenjen v Španijo.

“Alžirec je 1.1. pred Socerbom padel v 20-metrski prepad. Z ženo in prijateljem so bili namenjeni v Španijo. Po migrantski balkanski poti. Španijo imajo pred nosom. Kaj tu ne štima?” se upravičeno sprašuje ena izmed uporabnic na socialnih omrežjih. Zakaj bi alžirski državljan za svoj cilj izbral Španijo, ki jo ima pred nosom, in se tja podal po balkanski migrantski poti?

Smrt ilegalnega migranta postavlja njegovo potovanje v neverjetno čuden kontekst. Ne glede na informacije, da je bil s svojo družino namenjen v Španijo, žal ni nobenega logičnega zaključka, zakaj se raje ni odpravil direktno v Španijo ter je raje šel na veliko daljšo in bolj zahtevno balkansko migracijsko pot. Njegova smrt je še ena izmed posledic ohlapne politike Evropske Unije in Slovenije do vprašanja ilegalnih migracij.

Avtor Luka Perš, več si lahko preberete tukaj.