Inovativna vezava polikarbonatne podatkovne strani v e-potnem listu družbi CETIS prinesla srebrno priznanje GZS za inovacije

Foto: CETIS

Gospodarska zbornica Slovenije vsako leta pripravlja Dan inovativnosti v sklopu katerega je letos že 16. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. Med letošnjimi nagrajenci je bila tudi družba CETIS d.o.o., ki se uvršča med eno vodilnih evropskih podjetij na področju rešitev varnostnih in komercialnih tiskovin. Za svojo inovacijo CCH – Cetis Chip Hingen, inovativno vezavo polikarbonatne podatkovne strani v e-potnem listu so prejeli srebrno nacionalno priznanje.

Letos je na regionalni ravni sodelovalo 197 inovacij in 772 inovatorjev. Na nacionalnem finalu je bilo letos podeljenih 10 zlatih, 1 posebno, 28 srebrnih priznanj in 3 posebna priznanja za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva. Nagrado je dobila tudi najboljša inovacija po izboru javnosti. Samo priznanje GZS za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.

Le redka podjetja v svetu premorejo lastna patentirana in preverjena učinkovita sredstva za podatkovne strani kot ima to urejeno družba Cetis d.o.o.. V družbi izdelujejo polikarbonatne podatkovne strani, ki ustrezajo zahtevam standardom ICAO 9303 (MRTD). Tako lahko kupci izbirajo med več kot 50 različnimi varnostnimi elementi in ekskluzivnimi patentiranimi tehnologijami vezave. Z načinom vezave podatkovne strani v knjižico potnega lista je ključni del potnega lista, s katerim se poveča zaščita pred ponarejanjem.

Rezultat iskanja slik za biometrični potni list cetis
Foto: CETIS

Samo inovacijo so v družbi tudi patentirali in ima integriran elektronski brezkontaktni medij. V tem primeru gre za produkt, ki ima v primerjavi s konkurenčnimi rešitvami številne prednosti na področju varnosti, saj je čip tukaj integriran v vezanem materialu. Vezani material je hkrati fleksibilen in v spoju s polikarbonatom tvori neločljivo vez med uporabljenimi materiali. Prednost tega je tudi v tem da sam potni list zaradi tega ni debelejši, sam poskus spreminjanja vsebine variabilnih podatkov pa je jasno viden in tako ni več uporaben in se uniči.

Za inovacijo sta zaslužna izvršni direktor podjetja mag. Roman Žnidarič in direktor razvoja in IT rešitev Milan Kerič, ki je na prireditvi tudi prevzel omenjeno nagrado.

 

M.I.