V članku “Razkrivamo: več kot 260 kršiteljev, kar 44 gostinskih obratov začasno zaprtih”, avtorja Daniela Fazliča, lahko beremo, da so leta 2018 so inšpektorji pregledali 956 obratov in od tega 44. izdali prepoved obratovanja. V primerjavi s podatki iz leta 2017 so se v prehranski industriji razmere v Sloveniji v letu 2018 poslabšale. Na podlagi odločb so novinarji zaznali, da je bila težava v sledljivosti izdelkov in pomanjkanju higiene. Na spletni strani zgoraj navedenega portala lahko na zemljevidu pogledate kje v Sloveniji se nahajajo ti kršitelji.

Foto: UVHVVR

V enem od lokalov ni bilo poskrbljeno za uvajanje in vzdrževanje higienskih standardov, prav tako lastnica ni identificirala vseh tveganj, ki bi lahko nastala z nepravilnim rokovanjem s hrano.

Foto: UVHVVR

Prepoved obratovanja je bila podana tudi zaradi izredno slabega higienskega stanja v kuhinji in predvsem delovnimi površinami. Gostilni je bila prepoved podana do čiščenja in vzpostavitve standardov.

Gostilne, pekarne in lokali so dobili odločbe zaradi hrane  s pretečenim rokom, prav tako v teh prehranskih objektih niso poskrbeli za pravilno rokovanje s kuhano hrano. Inšpektorji so velikokrat zasledili, da se je surova hrana nahajala blizu kuhane, kar predstavlja kontaminacijo kuhanega živila s surovim. Lokali so imeli tudi neustrezno urejeno odvajanje odpadnih voda ter bližino toaletnih prostorov, ki so se odpirala v kuhinjo kar je prepovedano.

Članek “Razkrivamo: več kot 260 kršiteljev, kar 44 gostinskih obratov začasno zaprtih” je dosegljiv tukaj : https://www.24ur.com/novice/slovenija/razkrivamo-vec-kot-260-krsiteljev-44-gostiln-in-pekarn-zacasno-zaprtih.html