Intervju- Franci Donko: “Za vero, družino in domovino se je vredno potruditi!"

Foto: osebni arhiv Francija Donka

V minulih dneh smo se pogovarjali s Francijem Donkom, ki je v zadnjem času zelo aktiven, predvsem na področju sociale, kjer opozarja na prenekatere anomalije. Področje, ki ga pokriva, je zelo problematično, ljudje se s temi težavami srečajo in premnogokrat ne znajo poiskati rešitve za svoje težave, prav tako pa pristojne institucije žal premnogokrat zatajijo.

 
Gospod Franci Donko, slovenska javnost vas je dobro spoznala, ko se je v Sloveniji zgodil tragični primer imenovan »koroška dečka«. Takrat ste bili zaposleni na Centru za socialno delo, ki bi moral v takšnih situacijah delovati v korist otrok in starih staršev. A vi ste takrat zavzeli jasno stališče, da ta institucija takrat ni opravila svojega dela. Kaj vas je vodilo, da ste se postavili proti sistemu?
Kot otrok sem zelo pogrešal starše, ko so bili nekaj časa na delu v tujini in smo se bolj poredko videli. Približno vem, kaj prestajata koroška dečka. Že kot deček sem sklenil, da bom, ko odrastem, druge pomagal reševati iz stisk. Zelo rad sem s prijatelji zahajal v domačo cerkev in opazoval svetnike v bleščečih oklepih. Moja želja je bila, da postanem vitez, ko odrastem. Na nek način se mi je ta otroška želja tudi izpolnila.
Kot psihoterapevt ste verjetno še kako dobro vedeli kaj je takšen način odvzema otrok pomenil tako za njiju sama in kaj za stara starša?
Da. Nekaj iz osebne izkušnje, ki sem jo opisal, nekaj pa iz dolgoletnega študija, ki sem se ga lotil, da bi  v polnosti razumel sebe, pa tudi druge ljudi, saj sem sočuten in empatičen do vsakogar v stiski. Od tod tudi odločitev za teologijo, socialno delo in psihoterapijo. Krivica, ki se jim godi, še ni popravljena.
Druga znana zadeva pri kateri se niste podredili sistemu in »črednemu« odzivu vašega takratnega delodajalca je bil referendum o družinskem zakoniku, ko ste jasno zavzeli stališče, da bi sprejem takšnega zakona pomenil uničenje matične celice – družine. Kaj torej za vas pomeni družina v zasebnem življenju in kaj na poklicni poti, da ste se takrat tako odločno postavili na stran predlagatelja referenduma, ki je zakonu nasprotoval?

Foto: osebni arhiv Francija Donka

Približno v tistem času smo imeli znotraj CSD hude težave zaradi Svetlikove socialne zakonodaje, ki jo je soustvarjala tudi Anja Kopač Mrak. S poskusom uničenja družine so svoj napad na narod samo nadaljevali. Tega nisem mogel mirno gledati. Raje sem tvegal izgubo službe, kajti družina je zame zraven vere in domoljubja najvišja vrednota.
Ste zaradi tega svojega odziva pričeli doživljati pritiske ali morda celo mobing na svojem delovnem mestu? Zanima me tudi na kakšen način so se ti pritiski izvajali nad vami?
Takoj po nastopu na pred referendumskem soočenju, ki ga je priredila TV SLO, so me s pretvezo, da se bodo ljudje bali priti na naš CSD, odpustili iz interventne skupine, nato pa še iz službe, ko je potekla začasna pogodba ob izrednem napredovanju v svetovalca.
Torej pomeni, da niste več zaposleni na Centru za socialno delo in ste morali zaradi opozarjanja oditi vi ne pa tisti, ki še vedno delujejo nestrokovno?

Neverjetno, a žal je res tako. Zato mi trenutno ne preostane drugega, kot opozarjati na nestrokovnosti in krivice, ki se dogajajo meni in mnogim ljudem, z upanjem, da ljudje spregledajo in  na prihodnjih parlamentarnih volitvah izvolijo čuteče in strokovne ljudi na najbolj odgovorne funkcije.

Od primera »koroška dečka« bo kmalu minilo dve leti in vi ste takrat jasno in glasno kot strokovnjak povedali, kje so bile storjene napake, ampak so vas hoteli hitro utišati, ker so se bali, da bi resnica prišla na dan. Ali se je v teh dveh letih dejansko v organizaciji dela na Centrih za socialno delo kaj spremenilo, da do takšnih krivic ne bi več prihajalo?
Zelo malo. Predlagali so reorganizacijo CSD, a to so predlogi v napačni smeri, saj želijo strokovnim delavcem odvzeti kompetence, jim z informativnimi izračuni naložiti dodatno breme birokracije, namesto, da bi jim omogočili strokovni razvoj v prave strokovnjake za delo z najzahtevnejšimi primeri. Tudi družinski zakonik, kakršen je, gre v smeri odvzemanja pooblastil socialnim delavcem in nalaganje dela izvedencem.
Ko že ravno govoriva o Centrih za socialno delo, smo na našem portalu poročali o njihovi reorganizaciji, ki bi naj bile v prid uporabnikov njihovih storitev. Vendar vemo, da papir in besede prenesejo vse, kaj pa vi kot strokovnjak iz predmetnega področja menite o tej reorganizaciji Centrov za socialno delo?
Takšna reorganizacija, kot si jo zamišlja Anja Kopač Mrak je popolnoma zgrešena zadeva, ki služi za piar Anji Kopač Mrak, da bi si nekoliko popravila umazano javno podobo zaradi ugrabitve koroških dečkov. Resna reorganizacija čaka naslednjo vlado, ki nikakor ne sme več biti ljudem in stroki nevarna, kakršno vodijo ljudje iz kroga SD.
Zanimivo je tudi, da v zadnjem času pred volitvami ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak pospešeno »rešuje« minimalno plačo, denarno socialno pomoč. Kaj o tem mislite vi? So to predvolilne igrice ali bodo s tem ukrepom ljudje res prišli do večje blaginji? V kolikor lahko pri takšnih zneskih o tem sploh govorimo?
S tem samo kaže, da ji za resnične potrebe družin, samskih in ostarelih in invalidov v resnici sploh ni mar. Njeno bogato financiranje levičarskih in homoseksualnih aktivistov jasno kaže, kdo je pri njej na 1. mestu. Preprosti, drugorazredni ljudje vsekakor ne. Zanjo ne obstajajo.
Žalostno je tudi dejstvo, da ste si zaradi svojega opozarjanja na nepravilnosti prislužili kazensko ovadbo s strani odvetnice CSD-jev Velenje in Slovenj Gradec, Simone Marko? Zakaj so se po vaše na tak način odzvali na te vaše navedbe o nepravilnostih in česa jih je bilo strah?
Kot veste v članku na 24KUL nisem omenjal samo Simone Marko, ampak vse tri kršiteljice človekovih pravic koroških dečkov in babice, tudi Anjo Kopač Mrak in Gabi Čačinovič Vogrinčič. Mislim, da so se mi vse tri skupaj maščevale prek Simone Marko. Ministrica in Gabi Čačinovič, ki je bila moja profesorica, pa se nista upali izpostaviti kot moji tožnici…
Ali ste zadevo na sodišču že zaključili ali je zadeva še v postopku?
Sodišče me je spoznalo za nedolžnega po obtožbi o žaljivi obdolžitvi in mi je pritrdilo, da je o zgodbi koroških dečkov treba seznanjati javnost in ovadbo zavrglo. Če se bo Markova na sodbo pritožila, pa trenutno še ne vem. Pripravljen sem na nadaljnji boj za pravico koroških dečkov do družinskega življenja, moji podporniki pa tudi.
Vas bodo s temi pritiski lahko »utišali« ali vas bo to še samo okrepilo, da se boste še naprej zavzemali za pravico in boste opozarjali na nepravilnosti, ki se dogajajo?

Foto: osebni arhiv Franca Donka

Nikogar, ki je doživel toliko krivic in preganjanja, ni mogoče utišati. Moj vzor so osamosvojitelji Slovenije, posebej Janez Janša, ki se kljub stotinam ovadb in dvakratnemu zaporu totalitarni oblasti nikoli ni uklonil. Za pravico in resnico ter boljše življenje vseh Slovenk in Slovencev se borim na strani Aleša Primca in Glasa za otroke in družine. Boj za kulturo življenja je pred novimi volitvami v polnem teku. Vabim vas, da stopite na stran resnice in pravice, saj je to za moralno odgovornega človeka edina logična izbira.

Mene osebno je v vseh vaših zadevah najbolj motil odnos Gabi Čačinovič Vogrinčič do vas in vaših stališč. Po drugi strani pa je to profesorica na Fakultete za socialno delo v Ljubljani. Zato se mi zastavlja vprašanje kakšni so naši mladi izobraženci, ki pridejo s takšne fakultete na kateri jih poučuje takšna oseba in za katero so na spletni strani 24kul zapisali »Gabi Čačinovič Vogrinčič, mili pogled – kruto srce«. Kakšno je vaše mnenje glede tega?

Prav zdaj sem prišel na sled  novim zlorabam s strani Fakultete za socialno delo. Razkrivam zgodbo s točno temi vsebinami, ki jih omenjate v vprašanju. Vas, vaše bralke in bralce vabim, da spremljate moje kolumne na Novi24TV.

Ali se potem dejansko veselite ali ste žalostni, da bodo takšni mladi izobraženci krojili našo usodo v prihodnosti in urejali socialne stiske naših otrok in vnukov?
Vsekakor je to nadvse zaskrbljujoče. Že leta 2016 sem v parlamentu v svojem govoru o reorganizaciji CSD izpostavil, da bo treba Fakulteto za socialno delo enostavno ukiniti, program socialnega dela pa uvesti na kateri izmed resnih, evropskim vrednotam naklonjenih fakultet, v  kolikor ne bo prišlo do bistvenih sprememb. Te pa lahko pričakujete z nastopom nove vlade, v kateri upam, da bom imel glede teh vprašanj pomembno mesto.
Kaj bi za konec sporočili vsem, ki se trenutno spopadajo z različnimi socialnimi stiskami in ne vedo na koga in na kakšen način naj se obrnejo?
Spremljajte naša prizadevanja za boljšo prihodnost otrok in družin ter postanite naši podporniki in sodelavci. Brez vas ne bo šlo. V prihodnjih tednih in mesecih bomo prišli do vas, v vsak malo večji kraj, kjer bomo skupaj z vami podpisali dogovor za varno, uspešno in srečno Slovenijo, v kateri bodo živeli veseli otroci, družine in stari starši. Do boljšega življenja nam manjka samo še vaš glas na volitvah! Z ukinitvijo nepotrebnih davkov, birokracije in z denarnimi nagradami otrokom, družinam, samskim in upokojencem bomo pokazali, da ste naložba za prihodnost naroda, ne pa breme kot do sedaj!
Potem vas pa prosim, če jim podaste še eno pozitivno misel s katero bodo te osebe spoznale, da  tudi za njih prihajajo lepši dnevi?
Drage Slovenke in Slovenci! Vremena Kranjcem bodo se zjasnile, pravi star slovenski rek, ki kaže na neuničljivo upanje, ki drži slovenski narod pokonci. Imejte se radi, na široko odprite vrata upanju na pričakovane politične spremembe,  doma pa se veselite novih otrok. Mi vam bomo pomagali z denarjem, predvsem pa z več spoštovanja, kajti dragoceni ste v človeških in Božjih očeh! Brez vas ni slovenskega naroda. Že zdaj se veselim naših srečanj po celi Sloveniji!
Zahvaljujem se vam, da ste si vzeli čas in odgovorili na moja vprašanja in vam hkrati želim veliko uspeha na poslovni poti kot tudi v zasebnem življenju.
 
M.I.