Iskra v srcu je svetlejša od vsakega ognjemeta! Zdravniki, gasilci in policisti pozivamo: Bodi zvezda. Pomisli na druge. Ne meči petard!

Foto: Policija

Letošnji december je nekoliko drugačen, kot smo ga vajeni iz preteklih let. Središča mest so zaradi epidemije covida-19 prazna, ni prireditev niti množičnih druženj. Da bi si vseeno pričarali nekaj prazničnega vzdušja, se bo morda marsikdo zatekel tudi k uporabi pirotehnike. Vendar ob tem zdravniki, gasilci in policisti pozivajo: uporabljajte le dovoljenje izdelke in upoštevajte navodila proizvajalca. Pomislite na svojo varnost, a tudi na druge, ki se jim pirotehnika ne zdi zabavna, jih spravlja v stres ali celo ogroža. Naj bo letošnji december v znamenju solidarnosti, ko potrebe drugih postavimo pred lastno željo po zabavi. Namreč, ob vsakem dejanju prijaznosti v srcu zasveti iskra, ki je svetlejša od vsakega ognjemeta …

Če že uporabljate pirotehniko, kupujte le originalne izdelke, uporabljajte pa jih varno in skladno z navodili proizvajalca

Nekateri pirotehnični izdelki so na trgovskih policah sicer celo leto, prodaja ognjemetnih izdelkov F1. kategorije, katerih glavni učinek je pok (to so pokajoče žabice, pok vrvica, pokajoče kroglice), pa je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Vse, ki boste kupovali in uporabljali pirotehnične izdelke, Policija poziva, da z zgledom pripomorete k njihovi varni uporabi. Kupujte le originalne izdelke in zgolj pri pooblaščenih trgovcih. Pri tem bodite pozorni na oznako CE, ki zagotavlja, da proizvod izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, kot jih določa evropska regulativa.

Uporabljajte jih le v skladu z navodili proizvajalca. Pri uporabi ognjemetnih izdelkov ni prostora za alkohol, droge, nepremišljenost in objestnost.

Predelava pirotehničnih izdelkov je prepovedana in skrajno nevarna!

Kljub letom ozaveščanja pirotehnični izdelki, predvsem tisti predelani in/ali kupljeni na črnem trgu, še vedno občasno povzročijo hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih. Posamezniki nikakor ne smejo:

  • predelovati pirotehničnih izdelkov zaradi večjega učinka (prepovedana je tudi posest takih izdelkov)
  • uporabljati pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih,
  • sami izdelati pirotehničnih izdelkov ali zmesi in imeti v posesti takih izdelkov,
  • preprodajati pirotehničnih izdelkov.

Več lahko preberete tukaj.

Vir: Policija