Na naše uredništvo se je obrnil eden izmed zgroženih staršev, čigar otrok obiskuje javno osnovno šolo v Ljubljani in nas obvestil o tem, kako pravzaprav že v osnovnih šolah pričenjajo s prilagajanjem muslimanskemu načinu življenja. Če je bila morda včasih na volja osnovna malica in kosilo ter prehrana, ki je bila prilagojena vegetarijancem in tistim z dieto, pa je sedaj na voljo tudi prehrana brez svinjine.

Medtem, ko morajo starši otrok na Osnovni šoli Riharda Jakopiča, ki potrebujejo dietno malico in kosilo, predložiti zdravniško dokazilo, za starše muslimanskih otrok to ni potrebno. Ti morajo namreč le izpolniti vlogo za prehrano brez svinjine in skozi celotno šolanje oziroma do preklica je njihovim otrokom omogočena prehrana, ki jo narekuje Koran. Pri tem pa je potrebno tudi zavedanje, da ne gre za privatno šolo, ampak javno šolo!

Glede na to, da številni zapriseženi levičarji tako izpostavljajo 7. člen Ustave Republike Slovenije, ki določa, da sta država in verske skupnosti ločene, se človek vpraša kako je mogoče, da glede uvedbe muslimanske prehrane v šoli ti isti molčijo? Dve leti nazaj smo namreč lahko videli, kako je slovenska leva politična opcija zagnala paniko, ko je v Osnovni šoli na Polici pri Grosupljem potekal blagoslov novih šolskih prostorov. Kljub temu, da so na občini tedaj pojasnili, da je blagoslov, ki je bil izveden ob prireditvi otvoritve nove šole na Polici, predstavljal voljo lokalne skupnosti ter del kulturne dediščine in tradicije tega okolja. V občini Grosuplje je namreč ob izgradnji ali obnovi prostorov običaj, da novo javno pridobitev blagoslovi tudi duhovnik!

Kmalu povsod na voljo prehrana za muslimane?
Glede na to, da naj bi bile vse vere enakovredne se človek vpraša, kako je mogoče, da so otroci v praksi obravnavani na tako neenakovreden način. Muslimanski otroci imajo namreč na voljo posebno prehrano in s takšnimi spremembami, ki jih osnovne šole pričenjajo uvajati, je pričakovati, da se bodo pričele oglašati tudi pripadniki drugih ver, ki bodo pričeli zahtevati posebno prehrano. Pri tem pa je potrebno vzeti v zakup, da bo takšna oblika prilagajanja muslimanskemu načinu življenja, sčasoma privedla do tega, da bo postalo samoumevno, da bo na voljo prehrana brez svinjine in to tako v službah, kot tudi v restavracijah itd., in če posebne prehrane ne bo, bo že padla obtožba glede diskriminacije muslimanskega prebivalstva.

Ob tem je smiselno spomniti na primer iz Nemčije o katerem smo poročali pred dobrim letom dni. Na osnovni šoli Petra Petersena v Berlinu so se namreč spopadali z veliki napetosti zaradi vedno večjega števila migrantskih otrok iz muslimanskega okolja. Kljub temu, da so se na šoli trudili, da bi upoštevali kompromise med obema verama, pa je bilo to v praksi neuresničljivo. Muslimani so namreč zahtevali zadnjo besedo, zaradi česar je pričelo prihajati do verskega ustrahovanja, med drugim so muslimanski otroci pričeli ustrahovati nemške učence in jih spraševati, ali jedo svinjino. Kot nezaželeno pa je postalo tudi uživanje gumijastih bombonov v obliki medvedkov, saj ti vsebujejo živalsko želatino, živali pa niso bile zaklane po zahtevah halal.

Foto: Printscreen

Primer iz Nemčije predstavlja le enega izmed primerov v praksi, kako lahko zadeve ob vnetem prilagajanju muslimanskemu načinu življenja eskalirajo v smeri, da postanejo domači otroci žrtve diskriminacije, ker si drznejo živeti evropski način življenja. Če se morda levičarji na čelu z evropsko poslanko Tanjo Fajon sramujejo evropskega način življenja, pa je potrebno zavedanje, da je Evropa nastala na krščanski tradiciji in ne muslimanski. Zanimivo tudi je, kako tisti najbolj glasni, ki vpijejo k nuji po prilagajanju muslimanskemu načinu življenju, sami še naprej živijo v skladu z evropskim načinom življenja. Moramo se zavedati, da če bi se kakšna slovenska družina preselila v kakšno izmed muslimanskih držav, ne bi bilo moč pričakovati, da bi se tam prilagodili evropskemu načinu življenju. Na voljo bi bila le prehrana halal in zavijanje žensk v tančice. Kako daleč bomo torej Evropejci šli, da navzven pokažemo, da smo “boljši”? Na koncu bodo naši potomci tisti, ki bodo plačevali za grehe neumnosti.

Prvotno objavljeno na: nova24tv.si .