Ivan Simič: “Banke davčnim zavezancem zapirajo račune, FURS jih zato kaznuje”

Davčni strokovnjak mag. Ivan Simič. (Foto: Zajem zaslona Twitter/Miloš Čirić)

Davčni strokovnjak mag. Ivan Simič se je odzval na nedavne kazni, ki so jih s strani Finančne uprave RS prejeli davni zavezanci. Ironija pri vsej zadevi je, da so banke tem davčnim zavezancem zaprle račune, sedaj pa jih zato kaznuje FURS.

FURS se je po besedah Ivana Simiča za takšno potezo odločil, ker davčni zavezanci nimajo odprtih transakcijskih računov. Hkrati pa opozarja, da jim druge banke ne želijo odpreti novih računov.

“V teh dneh so mnogi davčni zavezanci, katerim so poslovne banke enostransko zaprle transakcijske račune, s strani Fursa prejeli kazen in to zaradi tega, ker nimajo odprtega transakcijskega računa. Kazen znaša za pravno osebo 1.200,00 EUR in za odgovorno osebo pravne osebe 600,00 EUR.

Dejstvo je, da jim je ena banka zaprla transakcijski račun in nobena druga banka jim ne želi odpreti transakcijskega računa. Torej, ne gre za voljo ali željo podjetnikov. Ta težava je znana že več let, saj sem o tem pisal že v mojem blogu 05.11.2019 https://simic-partnerji.si/2019/11/05/2019-11-05-banke-zaviralec-podjetnistva/

Glede na to, da je Furs seznanjen s početjem bank, štejem početje Fursa za neprimerno. Dobro bi bilo slišati mnenje ministra za finance.

mag. Ivan Simič”

Vir: Ivan Simič blog