Ivan Simič prepričan, da mnogi uspešni slovenski podjetniki zaradi napovedane davčne reforme Golobove vlade razmišljajo o selitvi na Hrvaško ob upokojitvi

Foto: pixabay.com

Davčni strokovnjak mag. Ivan Simič je tokrat svoje razmišljanje zapisal okoli upokojitve in ob tem kako nekateri podjetniki zaradi napovedane davčne reforme v Sloveniji razmišljajo celo o preselitvi na Hrvaško. Mag. Simič je tokrat razmišljal kako po določenem času nastopi obdobje, ko se je potrebno upokojiti in kaj vse to prinaša za s sabo.

Iz lastnih izkušenj in sodelovanja predvsem z uspešnimi podjetniki spoznava, da ne samo, da se starejša generacija uspešnih podjetnikov srečuje s težavami nasledstva, prav tako je težava v davčni reformi, ki jo napoveduje vlada Roberta Goloba.

“V teh časih, ko vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi na Hrvaško, kjer nekateri že imajo svoje hiše in kjer imajo nižje stopnje obdavčitve dohodkov iz kapitala. Tako na Hrvaškem ne bodo plačali davka na ustvarjeni kapitalski dobiček pri prodaji deleža (delnic) podjetja, če so bili lastnikih le-teh več kot dve leti, pri nas pa ta rok znaša 15 let. Ob tem ne smemo pozabiti, da je še lani ta rok pri nas znašal 20 let in da je za pričakovati, da ga bodo v davčni reformi, ki je načrtovana v naslednjem letu, ponovni vrnili. K temu moramo še dodati informacijo, da so pri nas obresti in dividende trenutno obdavčene po stopnji 25 odstotkov, v naslednji davčni reformi se načrtuje dvig na 27,5 odstotka, na Hrvaškem pa po stopnji 12 odstotkov. Zato je za pričakovati, da se bo vsak upokojenec, ki bo to želel, odločil preudarno in zanj finančno ugodno,” je zapisal mag. Ivan Simič.

Celoten zapis si lahko preberete tukaj.

Vir: Ivan Simič blog