Ivan Simič: “Smo priča sivi ekonomiji ali vlada samo manipulira z davčnimi blagajnami?”

Davčni strokovnjak mag. Ivan Simič. (Foto: Zajem zaslona Twitter/Miloš Čirić)

Zadnje obdobje je želela vlada Roberta Goloba državljane prepričati, da smo v zadnjem letu priča povečanju sive ekonomije. Po mnenju vlade naj bi se to zgodilo zaradi ukinitve obveznih računov s strani vlade Janeza Janše. S takšnimi ugotovitvami se ne strinja davčni strokovnjak mag. Ivan Simič.

V svojem zapisu na to temo mag. Ivan Simič opozarja, da številke ravno ne kažejo takšne slike. “Ob vsem tem pa nisem zasledil, da bi odgovorni na ministrstvu za finance in na Finančni upravi Republike Slovenije povedali, da so bili v letu 2022 prihodki po davčnih blagajnah za 4,67 milijarde evrov višji kot leta 2019 in temu primerno so bili višji tudi davčni prihodki. Kje je potem siva ekonomija?”, je zapisal mag. Ivan Simič.

V nadaljevanju zapisa je davčni strokovnjak pojasnil kaj pomeni siva ekonomija in prikazal konkretne številke Finančne uprave Republike Slovenije. Za podkrepitev svojega stališča, da z ukinitvijo obveznih računov nismo povečali sive ekonomije, je mag. Simič dodal še mnenje strokovnjaka o sivi ekonomiji, ki kaže da njegove trditve še kako držijo. Celotno razmišljanje si lahko preberete tukaj.

Vir: Ivan Simič Blog