Ivan Simič: ” V enem letu in dveh mesecih nismo dočakali davčne reforme, prepričujejo pa nas o nekakšni sivi ekonomiji zaradi ukinitve obveznosti izdajanja računov”

Davčni strokovnjak mag. Ivan Simič. (Foto: Zajem zaslona Twitter/Miloš Čirić)

Davčni strokovnjak mag. Ivan Simič je trenutni vladi Roberta Goloba že večkrat namignil, da s svojo politiko ne bo izpeljala napovedane davčne reforme. Tako v Sloveniji po letu in pol še vedno zaman čakamo napovedano davčno reformo, hkrati pa nas prepričujejo o nekakšni sivi ekonomiji, ker je bila ukinjena obvezna izdaja računov.

Pri tej propagandi po mnenju mag. Simiča pomagajo nekateri mediji, ker tudi sami namigujejo, da ponovna uvedba obveznega izdajanja računov nujno ne pomeni manj sive ekonomije. V svojem razmišljanju tako davčni strokovnjak postreže s povezavo do razmišljanja z naslovom “Siva ekonomija ali manipulacija z davčnimi blagajnami”. V tem razmišljanju namreč jasno opiše kako je vse nekakšna igra in dejansko poteza vlade Janeza Janše o ukinitvi obveznega izdajanja računov ni pomenila povečanja sive ekonomije.

Mag. Simič to pojasnjuje tudi s pomočjo analiz in pojasnila, da lahko to kadar koli preveri Finančna uprava Republike Slovenije. “Zato menim, da ni bilo nobene potrebe po ponovni uvedbi obveznega tiskanja izdanih računov, saj tudi v tistem kratkem obdobju, ko tiskanje računov ni bilo obvezno, so vsi, oziroma skoraj vsi tiskali račune. Prav tako ne moremo govoriti o povečanju sive ekonomije, če se zmanjša število izdanih računov in to predvsem zaradi tega, ker so bile leta 2022 trgovine zaprte ob nedeljah, leta 2019 pa ne, istočasno pa so se povečaliprihodki po izdanih računih in to za 4,67 milijarde evrov,” je zapisal mag. Ivan Simič.

Celotno razmišljanje si lahko preberete na tej povezavi.