Včeraj je bil zabeležen še četrti primer smrti zaradi koronavirusa in sicer v domu starejših Šmarje pri Jelšah. Vlada je sicer isti dan predstavila paket ukrepov, ki naj bi ublažili posledice koronavirusa na gospodarstvo. Več o včerajšnjem dogajanju si lahko preberete TUKAJ.

09:15 Nova Zelandija je danes poročala o 50 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, skupno 205. Vlada je razglasila enomesečno zaprtje oziroma izredne razmere, ki ji omogočajo ustavitev prometa in zaprtje cest ter prepoved gibanja ljudi na prostem za nenujna opravila.

09:00 V Planinski zvezi Slovenije so zaradi epidemije novega koronavirusa pozvali planinska društva, odseke in druge skrbnike naravnih plezališč, ki tega še niso storili, da jih do nadaljnjega zaprejo, obiskovalce pa k doslednemu upoštevanju ukrepov. Le z odgovornim ravnanjem pripomoremo z zajezitvi širjenja epidemije in zmanjšamo tveganje za nesreče.

08:45 Na spletnih straneh Instituta Jožef Stefan strokovnjaki s področja biokemije v teh dneh za laično javnost pripravljajo “vpogled v mehanizme delovanja novega koronavirusa, kot jih razkriva znanost”. Vsebine v želji, bi bilo čim več kar se da jasnih in razumljivih informacij, sproti dopolnjujejo.

08:30 Na ameriški letalonosilki USS Theodore Roosevelt so bili na testu za novi koronavirus pozitivni trije mornarji, so v torek sporočili iz ameriške vojske. Gre za prve primere okužbe z virusom na kateri od ameriških vojaških ladij, ki so na misiji na morju.

08:15 Po prestavitvi olimpijskih iger na leto 2021 so japonski prireditelji za nedoločen čas prestavili tudi pot olimpijske bakle po državi, ki naj bi se v četrtek začela v Fukushimi. Prireditelji so ob tem sporočili, da bodo naknadni termin za nov začetek poti olimpijske plamenice in s tem povezano prireditev poslali naknadno.

08:00 Številna ameriška podjetja, med njimi tudi proizvajalci avtomobilov in žganjarne, v času pandemije novega koronavirusa preusmerjajo proizvodnjo. Napovedujejo zagon proizvodnje medicinske in zaščitne opreme.

07:45 V Južni Koreji se je danes število novih okužb z novim koronavirusom po treh dneh upadanja znova povečalo. Pristojne oblasti so potrdile 100 novih primerov, od tega je tretjina uvoženih.

07:30 Kmetijski ministri EU bodo danes na neformalnem videokonferenčnem zasedanju ocenili stanje v celotni kmetijsko-živilski verigi po članicah, vključno s stanjem glede oskrbe prebivalcev s hrano, v času pandemije novega koronavirusa, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

07:15 Na Kitajskem so v provinci Hubei, žarišču pandemije novega koronavirusa, po dveh mesecih danes odpravili stroge omejitve. Iz države medtem znova poročajo o 47 novih vnesenih primerih okužbe in nobenem domačem.

07:00 Vlada je sprejela sklep o prenehanju delovanja kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa, saj z vzpostavitvijo operativnega delovanja vseh ministrstev ni več razlogov za njegovo delovanje. Ob tem pa je vlada na večerni seji ustanovila medresorsko skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme.

06:30 Koordinatorka Bele hiše za boj proti novemu koronavirusu Deborah Birx je v torek priporočila vsem prebivalcem mestnega območja New York, naj gredo v prostovoljno karanteno za 14 dni, če bodo potovali zunaj območja, ki zajema tudi dele držav New Jersey in Connecticut.

06:00 Predsednik Demokratične republike Kongo Felix Tshisekedi je zaradi novega koronavirusa v današnjem televizijskem nagovoru razglasil izredne razmere. Da bi zajezili širjenje okužbe, je prepovedal tudi potovanja v prestolnico Kinšaso iz drugih delov države, poroča francoska agencija AFP.

05:00 Klub slovenskih podjetnikov pozdravlja napovedane ukrepe vlade za blaženje posledic koronavirusa na prebivalstvo in gospodarstvo. “Zavarovanje delovnih mest in vitalnosti slovenskih podjetij sta ključnega pomena za to, da bomo vsi skupaj lažje izšli iz zdajšnjih težkih razmer,” so sporočili iz kluba podjetnikov.

02:30 Italijanski nogometni prvoligaš Atalanta, ekipa slovenskega reprezentanta Josipa Iličića, je sporočila, da ima prvega s koronavirusom okuženega člana. To je vratar Marco Sportiello, ki je branil na povratni tekmi osmine finala lige prvakov proti Valencii.

02:00 Voditelji 20 največjih svetovnih gospodarstev bodo danes razpravljali o izzivih pandemije koronavirusa na zasedanju na daljavo. Članice G20 pripravljajo paket ukrepov, ki bo vreden več kot 1000 milijard dolarjev, s katerim želijo zagotoviti sredstva za socialne transferje, davčne spodbude in dostop do programov za posojila in plače.

01:30 Predsednik ZDA Donald Trump je danes zatrdil, da bodo gospodarstvo v ZDA znova zagnali okoli velike noči. Meni namreč, da bi ga lahko ukrepi za omejevanje koronavirusa, če bodo trajali predolgo, uničili.

01:00 Brisi 10 zaposlenih iz Zdravstvenega doma Celje, ki so bili 16. marca v netesnem stiku z zdravstveno delavko, ki je dan pozneje zbolela za covidom-19, so negativni, je danes sporočil strokovni vodja zdravstvenega doma Marko Drešček. V zdravstvenem domu so prvi primer okužbe zdravstvenega delavca z novim koronavirusom zabeležili 18. marca.

00:45 Tožilstvo na Tirolskem v Avstriji je danes sporočilo, da so uvedli preiskavo morebitne malomarnosti pri obvladovanju izbruha okužb z novim koronavirusom v smučarskem središču Ischgl na Tirolskem, zaradi katere se je več sto tujih državljanov domov vrnilo okuženih.

00:30 Na Irskem bo življenje zaradi novega koronavirusa obstalo do 19. aprila. Irski premier Leo Varadkar je danes napovedal, da bodo od polnoči do 19. aprila zaprta vrata vseh nebistvenih podjetij in javnih krajev. Prav tako do tega dne ostajajo zaprte vse izobraževalne ustanove.

00:10 V Italiji je novi koronavirus v zadnjih 24 urah znova zahteval rekordno število smrtnih žrtev. Našteli so jih kar 743, kar je spet nov visok porast smrtnih žrtev po dveh dneh umirjanja trenda, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

00:00 Predlogi ukrepov, ki jih za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v času epidemije koronavirusa pripravlja vlada, so po mnenju strokovne posvetovalne skupine, ki je pripravila smernice, konceptualno podobni kot v evropskih državah, vendar prilagojeni slovenskim posebnostim. Člani skupine želijo, da bodo zakoni spisani kratko, jasno in razumljivo.

Demokracija