Državni zbor bo v nadaljevanju marčne seje razpravljal in glasoval o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade. Dogajanje v parlamentu spremljamo IZ MINUTE V MINUTO.

11:05 Matjaž Han predstavlja stališče poslanske skupine SD.

10:51 Brane Golubović predstavlja stališče poslanske skupine LMŠ: V poslanski skupini LMŠ Janeza Janše ne bomo podprli za novega mandatarja vlade.

10:42 Poslanec Danijel Krivec predstavlja stališče poslanske stranke SDS: Ni mi potrebno posebno poudarjati, da Janez Janša uživa vso podporo poslanske skupine SDS. Verjamem pa, da bomo vsi skupaj zmogli dovolj moči, modrosti in razuma za soglasje o najpomembnejših odločitvah, od katerih je odvisna naša prihodnost.

10:33 Felice Žiža predstavlja stališče avtohtone italijanske in madžarske skupnosti: S kolegom Ferencom Horváthom ocenjujeva, da so omenjeni pogoji v pretežni meri izpolnjeni. Kandidat za mandatarja Janez Janša bo danes deležen najine podpore.Čaka nas konstruktivno sodelovanje.

10:23 Poslanec Dušan Šiško predstavlja stališče poslanske skupine SNS: V SNS smo prepričani, da bo nova vlada potrjena. Bomo konstruktivna opozicija. Premierju želimo dobro izbiro ministrov.

10:18 Poslanec Franc Jurša predstavlja stališče poslanske skupine DeSUS: Minimalna pokojnina s polno pokojninsko dobo se mora približati pragu revščine. Urediti se morajo vdovske pokojnine in kmečke pokojnine. V poslanski skupini DeSUS bomo podprli Janeza Janšo za mandatarja nove vlade.

10:00 Stališče stranke SAB predstavlja poslanka SAB Maša Kociper: Današnjega mandatarja ne moremo podpreti. Ne bomo prevzeli glasovnic. Odhajamo v opozicijo, kjer bomo konstruktivni.

09:59 Janša: Ne obljubljamo čudežev, zagotavljamo pa delo in napore za skupno dobro. Imamo eno samo državo, edinstveno na svetu po svojih naravnih lepotah, tudi po trdoživosti njenega življa. Zato naj bo naša Slovenija naš skupen dom in domovina za vse!

09:57 Janša: Slovenija s svojimi potenciali zmore več kot se trenutno izkazuje. Za to sta potrebna dva pogoja: odgovorno upravljanje z državo ter sodelovanje in neizključevanje.

09:56 Janša o načrtovanih proračunih prejšnje vlade: Veliko je tveganj, a zelo malo jastogov. V zadnjih dneh dobivam opozorila tudi iz dosedanjih vladnih krogov, da v proračunu za prihodnji dve leti zeva nekaj sto milijonska luknja.

Janez Janša. (Slika: Polona Avanzo)

09:55 Janša predstavlja izzive dvoletnega vodenja vlade: Slovenija potrebuje skoraj 2-odstotno rast, da generira sprotne dolgove. Tveganja epidemije koronavirusa.

09:51 Janša o enakopravnosti v EU in izkušnjah predsedovanju Evropskemu svetu: Ko sem poklical francoskega predsednika, je bilo popoldan vse v skladu s pravili Evropskega sveta. Enakopravnost znotraj EU je možnost, zato si jo je treba izboriti.

09:50 Janša o evropskih institucijah in problematiki, s katerimi se sooča: V EU nismo enakovredni. Vpliv pa je lahko večji, če si lahko bolj spreten.

09:45 Janša o profesionalni vojski in NATO: Primarna naloga obrambnega sistema je obramba države.Vsaj začasna odmrznitev vojaške obveznosti je nujna. Odhod na misije Nata bo še vedno naloga profesionalne vojske, potrebno pa je ustvariti podlago, da bo struktura, namenjena obrambi države, to nalogo tudi sposobna opravljat, ker danes temu ni tako.

09:42 Janša o strategiji glede slovenske vojske: Slovenija potrebuje najmanj poleg profesionalne vojske še 15.000 rezervne sile.

Janez Janša. (Slika: Polona Avanzo)

09:41 Janša: Problemi v zdravstvu so rešljivi, a ne brez tega, da se tam vzpostavi red, in ne brez tega, da se spremeni oziroma dogradi plačni sistem. Če javni in zasebni sektor ne bosta izplačevala konkurenčnih plač, bodo kadri v zdravstvu še naprej odhajali.

09:40 Janša o problematiki javnega zdravstva in šolstva: Tu je potrebna konkurenca. Slovenija nikoli ne bo javnega šolstva in zdravstva ne bo zamenjala za privatno, a potrebna je konkurenca.

09:38 Janša: Jasno je, da se ne bomo mi prilagajali civilizaciji, ki ne priznava enakopravnosti žensk, ki ne priznava ločenosti cerkve in države, ki ne priznava verske svobode in ki kriminalizira istospolne veze. Tukaj so meje, ki se jih ne bo prešlo.

09:37 Janša: Sprejeti je potrebno ukrepe za bolj dostojno preživljanje pokojnine. Dolžni smo ustanoviti demografsko-pokojninski sklad, v katerega se bo preneslo premoženje, kolikor ga je še ostalo. Da se bo premoženje tam plemenitilo in da bo od tega plemenitenja imela dividende tista generacija, ki je to premoženje ustvarila.

09:33 Janša o finančnem prestrukturiranju in demografski politiki: Demografski problem se začne pri znižanju rojstev. Vse kar rešuje ta problem ni sociala, ampak je naložbena politika za prihodnost države. Ta problem povečuje odhajanje mladih in tudi podjetij.

Image

Janez Janša. (Slika: PrintScreen/Nova24TV)

09:28 Janša: Danes obstajata dva kjučna iznačevalca, da zagotavljata čim bolj enake izhodiščne možnosti: To sta izobrazba in internet.

09:26 Janša: Ključno, da je decentralizacija strateški projekt, je, da se po celi državi gradi kvalitetna infrastruktura, znotraj tega še posebej digitalna, ker bo v prihodnosti vse več delovnih vezanih na to.

09:20 Janša: Koalicija se je zavezala, da bodo vse institucije, povezane z demografijo, izven centra. Razprave glede pokrajin so začete na napačnem koncu. Najprej je potrebno ljudem predstaviti, kaj bodo s tem pridobili, potem pa črtati meje. Vsekakor pa pokrajine potrebujemo za boljšo organiziranost države pri investiranju.

09:17 Janša o decentralizaciji: Gre za to, da se omogoči čim bolj enake izhodiščne možnosti vsem državljanom kot je nekaj drugo od prisilne enakosti. Državne oblasti nimamo za to, da zagotavlja uravnilovko oziroma prisilno enakost, temveč čim bolj enake izhodišče možnosti. Zakaj se nova stanovanja gradijo in nove institucije ustavljajo zgolj v Ljubljani? To je dvojno škodljivo ravnanje.

09:15 Janša o debirokratizaciji: Kar se je nabiralo leta, ni mogoče odpraviti čez noč. Z birokratsko navlako, z več kot 20.000 predpisi imamo danes v Sloveniji protiustavno stanje. Smo v situaciji, ko si mnogi v administraciji razlagajo, da je njim vse dovoljeno, medtem pa lahko navaden državljan naredi le tisto, kar je predpisano.

Image

Janez Janša med govorom. (Slika: Twitter)

09:11 Janša: Pri ukrepih gre predvsem za se debirokratizacijo in decentralizacijo. Pri nekem postopku smo leta 1996 potrebovali 12 ljudi, danes za to potrebujemo 33 ljudi, čeprav nas je še vedno 2 milijona.

09:10 Janša predstavlja ukrepe, ki bodo prispevali k temu, da se bo v državno blagajno nateklo več denarja.

09:09 Janša: Pripravljeni smo delati za skupno dobro.

09:05 Janša: Smernice, ki bodo danes predstavljene, so smernice tistih, ki smo se bili pripravljeni pogovarjati in tudi dogovoriti ključne probleme, ki so v tem času v državi. Koalicija bo v osredje postavljala vse tisto, kar nas združuje in povezuje. Zagovarjali bomo sodelovanje na podlagi pripravljenosti delati za skupno dobro.

Image

Janez Janša med nagovorom. (Slika: Twitter)

09:04 Janez Janša predstavlja svoj program in koalicijsko pogodbo ter smernice za oblikovanje nove vlade: Stranke prihodnje koalicije v koalicijski pogodbi so  izhajale iz aktualnega položaja v Sloveniji oziroma dejstva, da je dosedanji premier Marjan Šarec s svojim odstopom povzročil vladno krizo. Po Šarčevem odstopu so SDS, SMC, NSi in DeSUS dogovorile novo koalicijsko pogodbo za blaginjo Slovenije, ki bo temelj vladnega programa. Tega bom predstavil v naslednji fazi, ko bo predložil ministrsko listo, če bom danes potrjen za mandatarja.

09:03 Predsednik DZ daje besedo Janez Janši.

09:02 Današnje seje se ne morejo udeležiti poslanci Franc Kramar, Predrag Baković, Violeta Tomić do 10.30. ure.

09:00 Začenja se 16. redna seja državnega zbora, kjer bodo poslanci odločali o Janševem tretjem premierskem mandatu.

Več si lahko ogledate tukaj.