Slovenija se je danes zbudila v ustavljeno javno življenje. Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je vlada zaprla vse vzgojno-izobraževalne enote in nenujne prodajalne, v ostalih pa bo veljala omejitev hkratnega obiska ljudi. 

10.10 Najbolj znan italijanski virolog Roberto Burioni, ki je bil eden prvih znanstvenikov, ki so v Italiji opozarjali na nevarnosti izbruha novega koronvirusa, a je bil sprva preslišan, sedaj poziva Evropo, naj ne stori enake napake. Poziva k skupnim ukrepom članic Evropske unije. “Ne podcenjujete nevarnosti. Italija jo je teden dni. Nekateri so jo označili samo za gripo in nek zdravnik je zelo neprimerno dejal, da bo izginila v nekaj tednih,” je opozoril v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa.

10.08 Uporabljena zaščitna sredstva za preprečevanje širjenja in okužbe z novim koronavirusom sodijo med nevarne odpadke, opozarjajo v družbi za predelavo odpadkov Surovina. Podjetja in posameznike zato prosijo, da zaščitne maske, zaščitne obleke, rokavice in ostalo takšno opremo zbirajo povsem ločeno. Občani naj te odpadke oddajo v zbirnih centrih za odpadke v svojem kraju, podjetja pa naj jih oddajo tistim podjetjem v Sloveniji, ki prevzemajo nevarne odpadke.

10.03 Japonska centralna banka Bank of Japan je danes sprejela vrsto monetarnih ukrepov, s katerimi želi spodbuditi gospodarstvo, ki je na udaru zaradi pandemije koronavirusa. Obrestno mero je sicer pustila nespremenjeno. Centralna banka bo podvojila obseg sredstev za odkupe vrednostnih papirjev investicijskih skladov, s katerimi se trguje na borzi (Exchange-traded funds – ETF), in nepremičninskih investicijskih skladov (J-REIT). Zgornja meja za ETF bo po novem 12.000 milijard jenov (100,6 milijard evrov), za J-REIT pa 180 milijard jenov (1,5 milijarde evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napovedala je operacije zagotavljanja posojil za kritje dolga podjetij in zvišala letno mejo za odkupe korporativnih obveznic za 1000 milijard na 4200 milijard jenov (na 35,2 milijarde evrov). Nespremenjeni je pustila ključno obrestno mero pri minus 0,1 odstotka in zgornjo mejo za odkup državnih obveznic pri 80.000 milijardah jenov.

9.46 Razmere glede koronavirusa v Franciji so “zelo zaskrbljujoče” in se “poslabšujejo zelo hitro”, so danes sporočile francoske oblasti. Tam so po zadnjih podatkih potrdili 5423 primerov okužb, umrlo je 127 ljudi. “Število primerov se podvoji vsake tri dni,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vodja francoskega inštituta za javno zdravje Jerome Salomon. “Rad bi, da se naši državljani zavejo, da so nekateri bolniki na intenzivni negi in da jih je več sto,” je poudaril.

9.39 Kitajska je v prvih dveh mesecih leta ob epidemiji novega koronavirusa zabeležila močno zmanjšanje nekaterih gospodarskih kazalnikov. Industrijska proizvodnja je upadla za skoraj 14 odstotkov, trgovina na drobno za več kot petino in investicije v osnovna sredstva za skoraj četrtino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

9.26 V dneh, ko številna podjetja po Sloveniji delavcem izplačujejo plačo za februar, v bankah prosijo, naj ga stranke ne hodijo dvigovat na bankomat ali v poslovalnico. Večino bančnih opravkov lahko postorijo od doma, so poudarili v NLB, največji banki v Sloveniji.

9.25 Gorska reševalna zveza Slovenije v času epidemije odsvetuje aktivnosti v gorah, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb. Medicinsko osebje in civilna zaščita v tem času delujejo na meji zmogljivosti, zato jih lahko gorske nesreče še dodatno obremenijo, opozarjajo v zvezi. Ljudi pozivajo, naj, če je le možno, ostanejo doma.

9.23 Ljubljanska borza bo od danes svoje poslovanje zagotavljala prek oddaljenega dostopa. Kot so zapisali na svojih spletnih straneh, tudi za prihodnje tedne načrtujejo delovanje v normalnem obsegu ob upoštevanju ukrepov pristojnih organov in drugih deležnikov kapitalskega trga.

9.20 V avstralski zvezni državi Viktorija in ozemlju okoli avstralske prestolnice Canberra so zaradi novega koronavirusa razglasili izredne razmere. Novozelandska premierka Jacinda Ardern pa je z namenom preprečitve širjenja virusa pozvala k odpovedi dogodkov z več kot 500 udeleženci.

9.17 Evropske olimpijske kvalifikacije boksarjev v Londonu se bodo nadaljevale brez gledalcev, so sporočili organizatorji. Prva dva dni so potekale kot običajno, Slovenec Nik Nikolov Veber je v soboto po tesni odločitvi z 2:3 izgubil dvoboj prvega kroga, po isti poti pa je v nedeljo šla tudi Vida Veber, ki je izgubila proti Ukrajinki Juliji Ciplakovi.

9.15 Potem ko so minuli petek zaradi okužbe enega od članov ekipe McLaren uradno odpovedali uvodno dirko nove sezone svetovnega prvenstva v formuli 1, so iz britanskega moštva sporočili, da bolnik okreva. Šef ekipe Zak Brown je zatrdil, da okuženi z novim koronavirusom nima več simptomov, tudi ekipa v karanteni je dobro razpoložena.

9.00 Da bi zajezila širjenje okužb z novim koronavirusom, je Nemčija danes ob 8. uri deloma zaprla meje z Dansko, Francijo, Luksemburgom, Avstrijo in Švico. Kot je pojasnil notranji minister Horst Seehofer, bodo čez mejo spuščali le ljudi, ki imajo za potovanje nujen razlog, poročajo nemški mediji. Na mejah so za nedoločen čas spet uvedli mejni nadzor.

8.55 Novi koronavirus je doslej v Franciji zahteval 127 smrtnih žrtev, vse skupaj pa se je okužilo 5423 ljudi. Francoske oblasti so že sprejele stroge ukrepe za zajezitev širjenja virusa.

8.30 Finančni ministri EU bodo danes po videokonferenci razpravljali o tem, kako zagotoviti celovit in usklajen odziv gospodarskih politik na pandemijo novega koronavirusa. Slovenijo bo zastopal novi finančni minister Andrej Šircelj.

8.27 Ameriški Nacionalni inštitut za zdravje financira testiranje cepiva proti koronavirusu, ki ga začenjajo danes na 45 prostovoljcih v ameriški zvezni državi Washington. V ZDA so doslej uradno našteli več kot 3000 primerov okužb in več kot 60 smrti, predsednik Donald Trump pa zagotavlja, da bo vse v redu. Pri Seattlu bodo testirali cepivo, ki ga je razvilo podjetje Moderna, celoten proces do začetka cepljenj širše javnosti pa bo po sedanjih ocenah trajal najmanj 18 mesecev. Uvodoma gre le za preverjanje stranskih učinkov cepiva.

8.25 Slovenija se je danes zbudila v ustavljeno javno življenje. Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je vlada zaprla vse vzgojno-izobraževalne enote in nenujne prodajalne, v ostalih pa bo veljala omejitev hkratnega obiska ljudi. Prepovedano je kakršnokoli organizirano varstvo otrok. Po današnjih sestankih je pričakovati nadaljnje ukrepe.

Članek je bil prvotno objavljen tukaj.