Še naprej spremljamo dogajanje v Sloveniji, kjer se je po zadnjih podatkih s koronavirusom okužilo že 57 ljudi.

08:39 Janez JanšaNUJNO! Vsem staršem, ki si lahko že za jutri organizirajo varstvo, priporočamo, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce. Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do nadaljnjega zaprte. #Koronovirus #COVID19

Janez Janša

@JJansaSDS

NUJNO!
Vsem staršem, ki si lahko že za jutri organizirajo varstvo, priporočamo, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce. Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do nadaljnjega zaprte. 1/3

08:38 Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove. “Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji,” je zapisal.

08:25 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v skladu z navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) danes obvestilo ravnatelja osnovne šole Šmarje pri Jelšah, da se za 14 dni prekine učno-vzgojni proces. Na šoli imajo namreč potrjeni dve okužbi s koronavirusom, so za STA potrdili na občini.

08:19 Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v sredo pozval države k okrepitvi boja proti novemu koronavirusu, potem ko ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila za svetovno pandemijo. Ta razglasitev po Guterresovih besedah pomeni poziv k nujni akciji vseh in povsod.

08:17 Košarkarska zveza Slovenije do nadaljnjega prekinja vsa ligaška tekmovanja. Nadaljevala se bodo, ko bodo pristojni državni organi ocenili, da obstajajo pogoji za ponovno zbiranje oseb na javnih prireditvah v zaprtih prostorih.

08:15 OŠ Šmarje pri Jelšah bo zaradi koronavirusa zaprta 14 dni

08:07 Slovenija uvaja kontrolo vstopa na meji z Italijo, MZZ državljanom svetuje vrnitev v domovino

08:05 Uradni podatki:

    • skupno je število okuženih do 11. marca do 14. ure naraslo na 57
    • več kot 4300 mrtvih po svetu
    • več kot 119.000 okuženih, več kot 65.000 ozdravljenih
    • primere okužb potrdili v 135 državah
    • v Evropi največ okuženih in smrti v Italiji, kjer je vlada karanteno razširila na celotno državo

08:03 Novi koronavirus se je iz Kitajske razširil že na vse celine sveta z izjemo Antarktike.

08:00 Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki naj bi z evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson danes obiskala Grčijo, bo ostala v Bruslju. Zaradi razvoja glede covida-19 bo namreč raje delala na zagonu usklajenega evropskega odgovora na novi koronavirus, je sporočila prek Twitterja. Grčijo pa bo danes obiskala Johanssonova.

07:55 Severno-ameriška poklicna košarkarska liga NBA je zaradi koronavirusa prekinila nadaljevanje letošnje sezone potem, ko so odkrili, da je center Utah Jazz Rudy Gobert okužen s tem virusom. Prekinitev sezone velja za nedoločen čas.

07:52 Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo zvečer v televizijskem nagovoru Američanom napovedal prepoved potovanj v ZDA iz Evrope, točneje iz 26 držav schengenskega območja, torej tudi iz Slovenije. Napovedal je tudi druge ukrepe za lajšanje gospodarske škode zaradi pandemije koronavirusa, ki je pretresla svetovne finančne trge in življenja ljudi.

07:48 Župan občine Šmarje pri Jelšah je že včeraj na TVS napovedal, da pouk na osnovni šoli Šmarje pri Jelšah in na vseh podružnicah daens in jutri odpade. Pri eni od zaposlenih oseb na šoli so namreč potrdili okužbo z novim koronavirusom. Minister za zdravje Aleš Šabeder je v odzivu sicer dejal, da šola navodil za zaprtje ni dobila.

Članek je bil prvotno objavljen tukaj.