Ob številnih vladnih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa se bo danes v širši sestavi sestal Svet za nacionalno varnost. Voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, bodo začasno omejili vsa nenujna potovanja v Unijo, ki bo za 30 dni zaprla svoje zunanje meje.

10:18 Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je danes na vlado oz. krizni štab ter ministrstvi za delo in zdravje naslovila poziv o zagotovitvi striktnih varovalnih ukrepov v delujočih proizvodnih podjetjih. Če se jih ne da zagotoviti, jih pozivajo k ukrepom za ustavitev proizvodnje.

10:16 Kidričevsko podjetje Boxmark, ki je trenutno sredi procesa prestrukturiranja, namerava že prihodnji teden začeti s proizvodnjo zaščitnih mask za potrebe države. Kot je povedal direktor družbe Marjan Trobiš, je zagon proizvodnje odvisen predvsem od dobave materiala, medtem ko je strojna oprema že zagotovljena.

10:14 Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes v Zagrebu novinarjem potrdil, da so v stiku s kolegi iz Slovenije ter da bodo verjetno že danes zaprli 27 maloobmejnih prehodov, da bi se tako borili proti širjenju novega koronavuirusa. Na Hrvaškem imajo danes 65 okuženih oseb, kar je za devet oseb več kot v ponedeljek.

10:12 V Avstriji so doslej potrdili 1132 primerov okužbe z novim koronavirusom, je sporočilo avstrijsko ministrstvo za zdravje. Zabeležili so tudi tri smrtne žrtve, osem ljudi pa je okrevalo.

10:06 Najpogostejša vprašanja in odgovori za katoličane ob epidemiji COVID19 so TUKAJ. Papež Frančišek po opoldanski molitvi in blagoslovu 153. spregovoril o pandemiji: Povezani v Kristusu nismo nikoli sami. Več TUKAJ.

10:02 S koronavirusom je okužena tudi občinska svetnica v Velikih Laščah.

09:57 V Mestni občini Novo mesto se kot največja dolgoročna težava pri ukrepih za zajezitev okužb z novim koronavirusom kaže preskrba z zaščitno opremo. Te imajo po podatkih Splošne bolnišnice Novo mesto dovolj za sprotno delovanje in še nekajdnevno rezervo. Ministrstvo za zdravje jim je sicer zagotovilo, da bodo potrebno dodatno opremo dobili.

09:53 V Lekarniški zbornici Slovenije opozarjajo, da ministrstvo za zdravje farmacevtom v lekarnah še vedno ni zagotovilo zaščitne opreme proti okužbi z novim koronavirusom. Po njihovih navedbah se že kažejo posledice, saj je vse večja obolevnost med zaposlenimi. Zato so v določenih lekarnah primorani skrajšati urnik, določene lekarne se zapirajo.

Več lahko preberete tukaj.