Premier v odstopu Marjan Šarec je sporočil, da smo v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom. Minister za zdravje Aleš Šabeder je ob 21:30 podal izjavo za javnost.

21:53 Zanimivo pri zgodbi je, da ga je osebni zdravnik, kljub temu, da je imel očitne znake novega virusa, samega poslal na infekcijsko kliniko, namesto, da bi poklical reševalce.

21:49 Novi koronavirus sars-cov-2 se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom na razdalji do 1,5 metra. Točna inkubacijska doba še ni znana, glede na ostale koronaviruse pa je ocenjena na dva do 12 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni.

21:47 Pacient se sedaj nahaja na infekcijski kliniki.

21:46 Da bi preprečili širjenje okužbe, raziskujejo pacientove kontakte in s kom se je družil. Minilo je nekaj dni od prihoda domov do obiska Infekcijske klinike, zato je pred zdravniki težko delo.

21:45 Zdaj raziskujejo, kje se je okužil. “Očitno gre za uvožen primer okužbe iz Maroka, zato ga moramo izprašati, kje se je gibal in kje je potoval,” so povedali na novinarski konferenci.

21:42 Bili so sproženi protokoli v te namene, so povedali na ministrstvu.

21:41 Pacient je danes obiskal svojega osebnega zdravnika, ki ga je  poslal na Infekcijsko kliniko UKC Ljubljana. Po testiranju je bil vzorec pozitiven, trenutno se pacient nahaja v pripravljeni sobi UKC Ljubljana.

21:40 Ob 20.44. uri je bilo ministrstvo za zdravje s strani Mikrobiološkega laboratorija v Ljubljani obveščeno o prvem pozitivnem vzorcu pacienta. Po informacijah, ki jih imajo do zdaj, je pacient prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo.

21:38 Zdravstveni minister v odstopu Aleš Šabeder podaja izjavo o prvi okužbi s koronavirusom.

Rezultat iskanja slik za minister šabeder demokracija

Aleš Šabeder, minister v odstopu. (Slika: arhiv Demokracije)

21:35 Začela se je novnarska konferenca. Pacient naj bi se okužil v Maroku.

21:31 Zdravnica Urška Bačovnik Janša je na Twitterju zapisala: “Koronavirus je pred našimi vrati. Potrebno je napeti vse moči, sprejeti resne preventivne ukrepe in odločno ukrepati, da preprečimo širjenje. Le tako bomo lahko zdravstveni delavci v Sloveniji kos svoji nalogi.”

21:30 Neposredni prenos izjave si lahko ogledate TUKAJ.

21:29 Trenutno na njenem portalu še vedno piše, da do 18. ure ni bilo na področju Slovenije nobenega primera okužbe s koronavirusom. Opravili so 352 testiranj.

21:15 Urednik Demokracije Jože Biščak je že 27. februarja zapisal: “Se je kdo vprašal, zakaj v Sloveniji še ni (uradno) potrjenega primera koronavirusa? Teorija (zarote?) gre nekako takole: čim bi bil potrjen prvi primer, bi morali ukrepati in začasno prepovedati prireditve (tudi “organizirane” proteste). Uganete, kdaj bodo potrdili prvi primer?”

21:00 Minister Aleš Šabeder bo ob 21:30 dal izjavo za javnost.

Image

Avtorica Janja strah, članek je bil prvotno objavljen tukaj.