Vlada Republike Slovenije je pripravila tretji protikoronski zakon, v katerega je vključen tudi turistični bon, katerega bo prejel vsak slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Za vas smo pripravili pogosto zastavljena vprašanja z odgovori.

Nekaj najbolj pogostih vprašanj glede turističnih bonov

 • Kdo je upravičen do turističnih bonov? Bone bodo prejeli vsi, ki prebivajo v Sloveniji oziroma imamo tukaj stalno prebivališče. Polnoletne osebe bodo upravičene do bonov v vrednosti 200 evrov, mladoletne pa v vrednosti 50 evrov.
 • Za katere storitve lahko koristim oz. unovčim turistični bon? Porabiti ga je mogoče za plačilo nastanitve oziroma nastanitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje. Vladi je predlagana dopolnitev, naj v zakon dodajo še možnost polpenziona.
 • Najmanj koliko nočitev skupno bo pogoj za unovčenje bona? Število nočitev ne bo pogoj za unovčenje bona.
 • Ali lahko doplačam za večerjo oz. polpenzion v objektu? Če v objektu nudijo možnost dodatnih obrokov, se lahko le te dodatno naročijo in se jih doplača. Trenutno osnutek zakona ne omogoča plačila dodatnih obrokov s turističnim bonom, ampak le z gotovino oz. kartico.
 • Ali lahko turistični bon razdelim na več plačil različnim ponudnikom? Ne, posamični turistični bon mora biti izkoriščen pri posamičnem ponudniku.
 • Bom lahko z bonom plačal tudi druge storitve kot so kosila, masaže in obiski naravnih znamenitosti? Ne, te izdatke bo potrebno poravnati iz drugih virov.
 • Ali je prenosljiv? Turistični bon je prenosljiv samo med ožjimi člani družine: med brati, sestrami in med starši in otroki.
 • V kakšni obliki bodo boni izdan? Turistični boni bodo izdani v elektronski obliki.
 • Kdaj lahko turistični bon porabim? Turistični bon je potrebno porabiti najkasneje do 31.12.2020. Kar pomeni, da mora biti datum zaključka dopustovanja 31.12.2020. Začetek koriščenja bona je povezan s sprejemanjem zakona in odobritve. Pričakuje se, da ga bo možno porabiti najkasneje od 1. julija 2020 dalje.
 • Kaj se zgodi z neporabljenimi boni?  Boni, ki se ne bodo unovčili do 31.12.2020, bodo po tem datumu zapadli. Boni ne bodo izplačljivi v denarju. Upravičenec ne bo mogel uveljavljati nikakršnega zahtevka do Republike Slovenije.
 • Ali lahko turistični bon porabim za zimske počitnice? Turistični bon se lahko porabi za vsa bivanja, ki se zaključijo do 31.12.2020. S turističnim bonom lahko plačate le storitev najema oz. nočitve z zajtrkom. Vse ostale storitve so plačljive direktno s strani gosta z gotovino ali kartico.

Če želite rezervirati vaše destinacije ali pa se o njih pozanimati, to že lahko storite. Vsaka nastanitev bo imela svoja pravila pri zahtevah glede potrditve vašega prihoda. Določene nastanitve lahko zahtevajo tudi v naprej predane turistične bone, da si s tem zagotovijo prihod gosta in njegovo resnost.

Avtor M.G., članek je bil prvotno objavljen tukaj.