Izgubo zaščite imena teran Franc Bogovič pripisuje Dejanu Židanu in njegovemu vodenju ministrstva za kmetijstvo

Foto: pozareport.si

Dolgoletno ministrovanje na kmetijskem ministrstvu, sedanjega predsednika Državnega zbora in predsednika SD se odraža tudi na izgubi zaščite slovenskega imena teran. Pri tem je Hrvaška na drugi strani pokazala, da ima veliko boljšo diplomacijo kot jo je z Židanom imela Slovenija, saj so dosegli, da jim je Evropska komisija leta 2017 omogočila sprejetje delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. V zvezi s tem dogajanjem se je včeraj pred Sodiščem EU v Luksemburgu sicer pričel postopek Slovenije proti Evropski komisiji.

Pred pričetkom postopka je svoj pogled na omenjeno zadevo predstavil tudi evropski poslanec Franc Bogovič, ki je tudi sam bil kmetijski minister. »O teranu oz. delegirani uredbi Evropske komisije, ki je bila pripravljena poleti 2014 in je Hrvaški omogočila izjemo za označevanje vina teran, je bilo v začetku leta 2017 prelitega veliko črnila. Ko je bil postopek sprejemanja omenjene uredbe na Komisiji že zaključen, sem njeno uveljavitev poskusil ustaviti na odboru Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja, a žal neuspešno,« je povedal Bogovič.

Bogovič je prepričan, da je krivda izključno na strani takratnega ministra Dejana Židana, saj je ta tudi kategorično zavračal vse pogovore s Evropsko komisijo. »Niti ne preprečuje niti ne omejuje namreč območja proizvodnje ‘hrvaškega terana’, pač pa ga, kot sortno vino, dovoljuje pridelovati po celotni vinorodni deželi hrvaške Istre. V času, ko sem sam zasedal položaj  ministra za kmetijstvo in okolje, sem v primeru, ko so nam Avstrijci na podoben način želeli ‘vzeti’ kranjsko klobaso, v ustreznem dialogu in pogajanjih le-to uspel preprečiti. Zato ves čas trdim, da bi bilo treba enako postopati tudi v primeru terana,« je bil v svoji izjavi kritičen Bogovič.

»Iskreno upam, da bodo zagovorniki slovenskega stališča v današnji obravnavi pred Sodiščem EU izpodbijali omenjeni pravni temelj, saj ta označuje ime vina Teran in generično oznako sorte teran. V kolikor v hrvaški Istri pride do povečanja vinogradniških površin s ‘sorto teran’, to  pomeni razvrednotenje zaščite kraškega Terana, kar ne more biti zgolj izjema, ki jo omenjena uredba omogoča,« je izjavo za javnost zaključil Bogovič.