(Izjava dneva) Tomaž Štih: “Da je Miha Kordiš lahko dobil neprofitno najemno stanovanje v Ljubljani, je morala država ljudem pobrati davke, ki bi jih ti lahko uporabili za svojo namesto za Mihovo blaginjo.”

Foto: Demokracija

Tomaž Štih je za Siol.net zapisal, da si v Sloveniji in Ameriki pod besedo demokracija predstavljamo popolnoma nasprotno diametralna odgovora. Medtem, ko je v Ameriki pomen demokracije zaščititi posameznika pred samopašno državno administracijo, je v Sloveniji ravno obratno. Pri nas si trenutna oblast predstavlja administracijo kot oblast in svobodo kot tisto kar nam le ta predpiše.

Zaradi tega dejstva, si tudi svobodo predstavljamo popolnoma nasprotno, saj denimo v Ameriki ne poznajo sovražnega govora, saj administracija ne sme posegati v svobodo govora, saj ji to prepoveduje ustava.

Pri nas po besedah Tomaža Štiha svoboda govora nikoli ni bila intimna opcija določenih posameznikov. “Povezavo med našo in ameriško svobodo najdemo v pojmu uzakonjene pravice. Ta ima lahko naravo svoboščine, kot so na primer svoboda govora, svoboda prostega nastopanja na trgih in svobodna zasebna pobuda; ali pa ima naravo ugodnosti in privilegija, kot je na primer državno stanovanje z neprofitno najemnino ali povračilo stroška prevoza na delo. Svoboščina nikogar nič ne stane. Če jaz rečem, da je jezik Roberta Goloba hitrejši od njegovih misli, je to zastonj. Ugodnost pa mora vedno nekdo plačati. Da je Miha Kordiš lahko dobil neprofitno najemno stanovanje v Ljubljani, je morala država ljudem pobrati davke, ki bi jih ti lahko uporabili za svojo namesto za Mihovo blaginjo. Več ugodnosti enega je manj svoboščin drugega,” je zapisal Tomaž Štih.

Celoten prispevek si lahko preberete tukaj.

Vir: Siol.net