V svoji izjavi za javnost so iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani sporočili, da so njihovi strokovnjaki v noči s petka na soboto, 8. avgust 2020, je ekipa zdravnikov in medicinskega osebja presadila pljuča 14-letni deklici s cistično fibrozo, to je bila prva presaditev pljuč pri otroku v UKC Ljubljana. Poseg je trajal od 23. ure zvečer do 8. ure zjutraj, deklica pa je že drugi dan po posegu samostojno zadihala z novimi pljuči in se sedaj odlično počuti.

Kot je povedal doc. dr. Tomaž Štupnik, predstojnik KO za torakalno kirurgijo, gre zahvala vsem, ki so jim sredi noči požrtvovalno priskočili na pomoč, čeprav so se morali odpovedati počitku, prostemu času, nekateri so se celo predčasno vrnili s počitnic: “Brez njih nikakor ne bi mogli sestaviti dodatne kirurške ekipe, da je lahko sočasno v sosednji operacijski dvorani potekala še presaditev srca 15-letnemu dečku, ki je bila prav tako uspešna.”

S presajanjem pljuč smo v UKC Ljubljana začeli pred manj kot dvema letoma, natančneje 15. septembra 2018. Od takrat smo pljuča presadili 23 bolnikom. V letu 2019 smo se po številu presaditev na milijon prebivalcev uvrstili na 16. mesto v svetu, tudi pred države, kot so Nemčija, Švica in Velika Britanija. V letu 2020 pričakujemo še boljši rezultat, saj smo letos opravili že 11 presaditev pljuč, na poseg pa v tem trenutku čaka še 6 bolnikov.

Kot je v današnji izjavi za medije povedal Štupnik, je bila presaditev pika na “i” že omenjenemu programu presajanja pljuč. Dodal je, da je, ko je na operacijski mizi otrok, psihični pritisk na celotni ekipo še večji, zato so resnično zelo veseli, da se je vse dobro izteklo in deklica dobro napreduje. Ko gre za dodatne izzive pri takšnem posegu, se začne že pri pripravi na presaditev, saj je treba otroka skupaj s starši pripraviti na to, kako bo potekalo zdravljenje po transplantaciji, kakšne bodo omejitve, česa se bo treba držati, celotna družina gre skozi natančno psihološko obravnavo. Nato pa pride na vrsto čakanje na primerno velika pljuča in še sama presaditev. Kot pojasnjuje torakalni kirurg, so pri otrocih organi malce manjši, a to same transplantacije ne oteži toliko, kot jo je pri tej bolnici cistična fibroza in s tem večja možnost zapletov po operaciji.

“Pri presaditvah je najbolj presunljivo to, da je otrok, ki je pred tem komaj dihal, zdaj čisto običajno dekle, ki se smeji”

“Zdaj se začenja novo poglavje, pljuča je treba ohraniti s pravilnim zdravljenjem in nego. Stanje je trenutno zelo dobro,” pove Štupnik in sklene: “Pri presaditvah je najbolj presunljivo to, da je otrok, ki je pred tem komaj dihal, hropel, bil na kisiku in imel slabo kvaliteto življenja, bil psihološko na dnu, zdaj čisto običajno dekle, ki se smeji, diha, je razigrano. Njena kakovost življenja je neprimerljiva tisti pred operacijo. To je tisto, kar ekipi povrne za ves vložen trud in stres.”

Spregovorila je tudi Slavka Grmek Ugovšek, predsednica Društva za cistično fibrozo in mati deklice, ki so ji presadili pljuča pred 12 leti, še na Dunaju. “To je izjemen dosežek našh strokovnjakov, ki kaže visoko strokovno usposobljenost in angažiranost celotne kirurške ekipe,” pravi.

 

Poudarila je, kako pomembno je za starše, da zdaj uspešno opravljajo presaditve pljuč tudi v Sloveniji, za to so domačim torakalnim kirurgom izjemno hvaležni. “To je velika prednost, saj so bolniki in svojci bližje domu. Pred 12 leti sem bila s takrat 16-letno hčerjo Aljo na Dunaju šest tednov, ko so ji presadili pljuča. Bilo je izredno težko, ko v vsem tem času nisem imela ob sebi še dveh mlajših otrok, zanju je skrbela babica, nečakinja pa ju je vozila v šolo.” V društvu imajo bolnike, ki so že v mladosti potrebovali obojestransko presaditev pljuč zaradi napredovale bolezni in presaditev pljuč jim je rešila življenje. “Hvaležni smo darovalcem in zdravstvenemu osebju, ki jim dajejo novo, kakovostno življenje,” je še povedala.

“S tem posegom smo v UKCL premaknili področje presaditve pljuč na najvišjo stopnico samostojnosti”

Vodja Centra za transplantacijsko dejavnost UKCL doc. dr. Ivan Knežević, dr. med. dodaja, da pred dnevi opravljena presaditev pljuč pri otroku kaže na izjemno strokovnost in požrtvovalnost vseh vpletenih v kompleksnem in zahtevnem zdravljenju te še posebej ranljive skupine bolnikov. “S tem posegom smo v UKCL premaknili področje presaditve pljuč na najvišjo stopnico samostojnosti in samozadostnosti. Za te navdušujoče uspehe je zaslužno tudi dolgoletno uspešno sodelovanje s Slovenijatransplantom, ki skrbi za donorsko dejavnost. Brez njihovega požrtvovalnega dela ne bi bilo niti prejemniške dejavnosti v UKCL.”

Navedel je še nekaj podatkov o transplantacijski dejavnosti v UKCL, ki je že vrsto let svetovno priznana in izjemno dobro razvita. Že od leta 2012 opravimo letno največ presaditev srca na milijon prebivalcev na svetu. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta smo v UKCL opravili 73 presaditev organov kljub Covid-19 krizi, kar je pomembno več kot v enakem obdobju lani, ko smo opravili 41 presaditev do 31.7. V enakem obdobju letos smo opravili 8 presaditev pljuč, lani pa 4.

“Razen požrtvovalnosti, neizmerne energije in zagona vseh vpletenih je potrebno zagotoviti tudi primerno delovno okolje za obravnavo teh zahtevnih imunosuprimiranih bolnikov (ločene postelje intenzivne terapije, prostorsko ločena ambulantna dejavnost za kontrolo bolnikov s presajenimi organi). Glede na izjemno podporo in razumevanje vodstva UKCL upamo, da bo to rešeno v prvi polovici leta 2021, kar bo celotni dejavnosti dalo še dodaten zagon. Transplantacijska dejavnost predstavlja vrh medicinske stroke ne samo zaradi  izjemnih multidisciplinarnih strokovnih zahtev, temveč tudi zaradi potrebe po organiziranosti in logistični podpori. Tako dobro razvita transplantacijska dejavnost v UKCL kaže na hvalevreden položaj celotne medicinske stroke v naši vodilni ustanovi,” je dodal Knežević.

Domen Mezeg/Nova24TV