Jan Zobec: “Ko sodni, ki ima revolver na mizi, govori o oblasti, se ga v javnosti poveže z avtoritativcem. Zato si sodnik Vrhovnega sodišča tega ne sme privoščiti.”

Foto: Twitter Dolinarjev vnuk

Kot smo že včeraj poročali je Miodrag Đorđevič kot Vrhovni sodnik v javnosti s svojo zadnjo izjavo dvignil veliko prahu. Za portal Golobove osvobojene RTV je namreč izjavil, da so sodniki oblast, kar pomeni, da samo sodstvo vidi kot oblast. To je nenazadnje v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije.

Gre še za toliko bolj perečo izjavo, ker se je namreč predsednik Vrhovnega sodišča pred časom fotografiral z revolverjem na službeni mizi. Na Novi24TV so za komentar takšne izjave Đorđeviča vprašali nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca. Kot mnogi laiki je tudi on pojasnil, da je v Sloveniji oblast deljena na tri veje.

Jan Zobec je prepričan, da ob tem nikakor ne gre za lapsus predsednika Vrhovnega sodišča. “Seveda, ko sodnik, ki ima revolver na mizi, govori o oblasti, se ga v javnosti hitro povezuje z “avtoritarcem”. Zato si seveda sodnik, zlasti predsednik vrhovnega sodišča, tega ne bi smel privoščiti. Vsaka oblast nosi odgovornosti. Mi nismo oblast, da bi se nas ljudje bali, da bi grozili, udarjali po mizi, ampak zato, da razrešujemo spore v dobro ljudi, je dejal vrhovni sodnik Zobec.

Celoten pogovor vam je na voljo na tej povezavi.

Vir: Nova24TV