Janez Janša: Evropska komisija potrdila namero vlade o izdaji turističnih bonov, kateri bodo tudi prenosljivi

Foto: sds.si

Včeraj je premier Janez Janša preko svojega twitter računa sporočil, da je Evropska komisija potrdila namero slovenske vlade, ki želi izdati turistične bone in ji s tem dala prosto pot.

Tako dobo poslanci danes obravnavali tretji protikoronski sveženj, v katerega so vključeni tudi turistični boni. V kolikor bo sveženj v Državnem zboru sprejet bo vlada prioritetno v uredbi opredelila podrobnosti turističnih bonov. Uredba naj bi po načrtih vlade bila pripravljena v nekaj dneh.

Sveženj predvideva, da bodo vsi prebivalci Slovenije prejeli bone, ki jih bodo lahko izkoristili za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v nastanitvenih objektih po Sloveniji. Do bonov bodo upravičene vse osebe, ki so imele stalno prebivališče v Sloveniji na dan 13. marec 2020. Vse osebe rojene do vključno leta 2002 bodo prejele bone v višini 200 evrov, osebe rojene od leta 2003 pa bone v višini 50 evrov.

Vlada za bone, ki jih bo mogoče koristiti do konca leta načrtuje, da bodo prenosljivi med sorodniki in sicer od staršev do vnukov, med zakonci in zunajzakonskimi partnerji ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki.

Bo ponovno zaživelo partnerstvo za razvoj?

V pogovoru za RTVS je premier včeraj povedal tudi, da je bil vsem opozicijskim strankam poslan predlog o vzpostavitvi partnerstva za razvoj. S tem dajejo opoziciji možnost, da brez obveznosti in odgovornosti sodelujejo pri vseh predlogih, ki jih pripravlja vlada in tako sodelujejo pri razvoju Slovenije.

Premier je še poudaril, da partnerstvo nobene stranke ne zavezuje, da v Državnem zboru glasuje za sprejetje kakšnega zakone, je pa prepričan, da so tako usklajeni zakoni bistvno lažji za sprejemanje.

M.I.