Na 52. Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS) je potekala novinarska konferenca z naslovom »SLOVENIJA – NOSILKA DIGITALNE PREOBRAZBE«. Bila je predstavljena resolucija za uspešno in humano preobrazbo. Resolucijo so v obravnavo Državnemu zboru Republike Slovenije predali v Slovenski demokratski stranki (SDS), kaj ta pomeni za razvoj Slovenije so predstavili predsednik SDS Janez Janša, poslanec SDS Franci Breznik, Peter Trček – Low Coins, Blockchain Think Slovenija in Mitja Glavnik  – Kriptovalute.si.

V uvodu je Janez Janša povedal, da je SDS v sodelovanju s strokovnjaki pripravila resolucijo, ki jo je v obravnavo predala Državnemu zboru Republike Slovenije in s katero želijo, da Slovenija postane nosilka digitalne preobrazbe. Po mnenju Janše bi moralo področje digitalizacije predstavljati pomembno področje v predsedovanju Slovenije Evropski uniji in omenjena resolucija bi lahko bila temelj za omenjeno področje. Janša je še prepričan, da ni prepozno, da se omenjeno področje vključi v prednostne naloge našega predsedovanja, vendar je danes skrajni čas, da se to realizira. To bi po njegovih besedah Sloveniji tudi omogočilo možnosti za nadaljnji razvoj.

Žalosti ga, da smo bili v Sloveniji v zadnjih letih na tem področju apatični saj smo tako izgubili možnost, da bi z novim sestavom Evropske komisije ravno v Sloveniji pridobili resor za digitalizacijo. Tako pa smo sedaj v situaciji, ko je naš kandidat dobil resor, ki so se ga vse ostale države članice izogibale.

Predsednik SDS je še povedal, da je resolucija nastajala pod koordinacijo Francija Breznika in je bila le-ta poslana v podpis vsem parlamentarnim strankam. Po njegovem mnenju je ta resolucija v primeru sprejetja lahko dobra popotnica za rešitev »odprte rane« našega sistema zdravstva in davčne politike, ki bi z digitalizacijo lahko poskrbela za večjo varnost pacientov in večjo učinkovitost pri naši davčni politiki.

Vsi akterji so si pri pripravi resolucije prizadevali, da bi šla Slovenija po poti veriženja podatkovnih blokov in da razbijejo mit o tem, da gre pri Blockchain tehnologiji zgolj za kriptovalute, s tem želijo narediti napredek v našem zdravstvu, davčnem poslovanju, poslovanju državnih in javnih služb. Za konec je Janša še poudaril, da ima s tem predlogom sedaj Slovenija možnost, da ulovi tempo najbolj razvitih držav v Evropi in s tem poskrbi, da znanje ostane doma.

Poslanec SDS in koordinator resolucije Franci Breznik je prepričan, da v kolikor v Sloveniji prenehamo z digitalizacijo lahko gremo samo po poti propada. Prepričan je, da je digitalizacija še kako povezana s 4. industrijsko revolucijo, ki je naša prihodnost. Zato je še kako pomembno, da država in vsi njeni podsistemi vzpostavijo pogoje za digitalizacijo, ker lahko s tem zagotovijo prihod IT podjetij in visoko tehnoloških podjetij v Slovenijo, kar posledično predstavlja blagostanje za vse prebivalce. Prav tako bi to lahko bila osnova za pokojninsko reformo.

Franc Breznik je še prepričan, da bi digitalizacija zmanjšala birokratizacijo, v kateri se Slovenija danes utaplja. Tako bi po njegovih besedah prišlo do lažjega javnega naročanja in predvsem do transparentnejšega javnega naročanja v Sloveniji.

Peter Trček, ki je sodeloval pri pripravi resolucije je prepričan, da ima digitalizacija v Sloveniji velik potencial, kar se je do sedaj že pokazalo v zasebnem sektorju. To je tudi priložnost za start-up podjetja ter nenazadnje rešitev za naše zdravstvo, učinkovitejšo davčno politiko in sledljivost prenekaterih zadev.

Mitja Glavnik je prepričan, da pri omenjeni resoluciji ne gre za seznam želja ampak realen dokument, ki ga je mogoče vpeljati v vsakdanje življenje. Glavnik je še prepričan, da je zadnji čas, da se v Sloveniji sprejmemo Blockchain tehnologijo, ker nam le-ta omogoča razvoj kot so ga deležne najrazvitejše države na svetu in Evropi.

 

M.I.