Janez Janša ob 1. obletnici vlade: “To kar ni bilo narejeno v štirih letih smo mi naredili v parih mesecih.”

Foto: Vlada RS

Danes so na novinarski konferenci dosežke vlade ob prvi obletnici predstavili predsednik vlade Janez Janša, podpredsednika Zdravko Počivalšek in Matej Tonin ter minister za kmetijstvo Jože Podgoršek. Prvaki strank SDS, SMC in NSi ter kmetijski minister so spregovorili tudi o prioritetah, ki jih čakajo v prihodnje. “Danes govorimo o obletnici, ki je v naši zgodovini zelo posebna”, je uvodoma poudaril premier Janez Janša. Dogodke v zadnjem letu je po besedah premierja mogoče v novejši zgodovini Slovenije primerjati le še s tistimi leta 1991 in časom osamosvajanja.“Vsaj kar se tiče izzivov, naporov in intenzivnosti ukrepov, ki jih je vlada morala v tem času sprejemati,” je še dodal Janez Janša.

Premier je na novinarski konferenci predstavil dejstva v zvezi z odstopom pretekle vlade in nastankom te vlade. “Odstopila je na začetku epidemije. Motiv za tisti odstop je odkrit. WHO je že pred epidemijo ocenila, da je Slovenija nepripravljena na pandemijo in na to opozorila takratno vlado. Do marca 2020 v zvezi s pripravo na epidemijo ni bilo narejeno nič kljub zlo jasnim napotkom s strani WHO. Mislim, da je to razlog, zakaj je vlada vrgla puško v koruzo.”

“Stranke, ki smo takrat sestavile koalicijo smo se zavedale, da prevzemamo na svoja ramena težko breme ter da bo poleg zahtevnosti same koalicije, ki je sestavljena iz strank različnih profilov, potrebno najprej obvladati epidemijo in potem uresničevati temeljne cilje iz dogovorjene koalicijske pogodbe,” je še dodal Janša. Po besedah premierja se šele danes vidi, da je bila epidemija za Slovenijo in pandemija za svet bistveno večja preizkušnja kot je kazalo pred enim letom.

Kljub dejstvu, da so strokovnjaki opozarjali na več mogočih valov te epidemije ni natančnega poteka mogel in znal napovedati nihče. Slovenska vlada je po besedah Janeza Janše sledila tem opozorilom in uspešno prestala prvi val. Prav tako so poskrbeli za prenovo državnega načrta za ravnanje v času epidemije ter postorili mnoge stvari, ki jih je WHO svetovala pred štirimi leti. “To kar ni bilo narejeno v štirih letih smo mi naredili v parih mesecih. Pravočasno smo opozarjali tudi na drugi val, ki v Sloveniji žal na splošno ni bil dovolj resno vzet, saj se je pričakovalo, da bodo stvari šle kot v prvem valu,” je povedal premier.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV