Epidemija z novim koronavirusom dobiva nove razsežnosti, zaradi izbruha okužb izredne razmere že vladajo v naši neposredni soseščini. V severnoitalijanskih regijah Lombardija in Veneto so že zabeležili 2 smrtni žrtvi, skupno število okužb pa znaša vsaj 30. Pri nas je minister Aleš Šabeder, ki je še nedavno govoril, da se nimamo česa bati, izginil, poniknil pa je tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Na Twitterju se je zdaj odzval predsednik SDS Janez Janša, ki je zapisal, da od vlade pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost, ustanovitev nacionalnega kriznega štaba in vključitev vseh, ki lahko pomagajo, učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo in sprotno seznanjanje javnosti. Do zdaj je bilo ravnanje vlade skrajno neprimerno, med drugim sta se dva potnika z ladje Diamond Princess v Slovenijo vrnila kar s komercialnim letalom. Dva Avstralca z iste ladje, katerih testi na novi koronavirus so bili na Japonskem negativni, sta na primer zbolela ob povratku v domovino.

Epidemija z novim koronavirusom, ki izvira iz kitajskega Wuhana uhaja izpod nadzora, po svetu je bilo okuženih že najmanj 77.925 ljudi, število smrtnih žrtev pa se je povzpelo že na 2.362. Koronavirus je zdaj izbruhnil tudi v naši neposredni soseščini, v severnoitalijanskih regijah Lombardija in Veneto vladajo izredne razmere. V regijah so namreč zabeležili vsaj 30 okuženih, virus pa je tam že terjal tudi dve smrtni žrtvi. Zato so oblasti v desetih krajih na severu Italije že v petek izdale ukaz o zaprtju vseh javnih krajev, vključno s šolami, bari, pisarnami in športnimi centri. Ukrep naj bi trajal najmanj pet dni.

Zdaj se je odzval tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je zapisal, da od vlade pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost, ustanovitev nacionalnega kriznega štaba in vključitev vseh, ki lahko pomagajo, učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo in sprotno seznanjanje javnosti.

Avtor Rok Krajnc, več lahko preberete tukaj.