Janez Janša prepričan, da novo imenovanje sodnikov pomeni premik iz demokracije v avtokracijo

Foto: Zajem zaslona (Twitter/SDS)

Predsednik SDS Janez Janša je ob 1. nujni seji Ustavne komisije opozoril, da gre za vsiljene spremembe ustave na področju imenovanja sodnikov. Pri tem pa ponovno veliko vlogo igra NSi. Predsednik SDS je na začetku Jožeta Horvata iz NSi povprašal po razlogih za nujno sejo komisije na temo zakona o spremembah Ustave RS glede imenovanja sodnikov.

V nadaljevanju je Janez Janša orisal posledice, ki jih bo na področju imenovanja sodnikov imela takšna sprememba Ustave RS:

  • Če bo 8 članov od 15 Sodnega sveta po tajnem postopku določenih s strani sodnikov samih in ker vemo, kakšna je struktura v sodstvu, kdo je na vrhu te strukture, potem nihče pri zdravi pameti ne verjame, da bo teh 8 sodnikov nazorsko različnih. To bo 8 glasov za tranzicijsko levico.
  • Ostalih 7 se bo volilo z 2/3 večino v DZ. Glede na to, kakšna bo politična večina, bosta glede na razmerje sil v DZ, vsaj 2 ali 3 od 7 tudi nazorsko tranzicisjka levica.
  • To pomeni 11, najmanj 10 glasov bo vedno zagotovljenih, da se prakse, ki zdaj znižujejo ugled slovenskega sodstva, nadaljujejo. In to se ne bo dalo spremeniti, ker bo to zacementirano z 2/3 večino.
  • Tu ni nobenega ravnotežja, nobene pluralnosti.

Celoten članek vam je na voljo na tej povezavi.

Vir: SDS