Janez Janša prepričan, da so danes in v zadnjih dneh podali veliko konstruktivnih besed, ki jih bo sedaj nova vlada tudi udejanila

Foto: montaža Demokracija

V Državnem zboru Republike Slovenije so poslanci po osmih urah razprave, opravili glasovanje o novem predsedniku vlade Janezu Janši. Predsednik SDS Janez Janša je na tajnem glasovanju prejel 52 glasov podpore in s tem postal predsednik 14. slovenske vlade.

Janez Janša mora sedaj kot novi predsednik vlade Državnemu zboru v 15 dneh predlagati nove ministrske kandidate. Kandidati za ministre bodo morali v nadaljevanju opraviti še zaslišanje pred pristojnimi odbori v Državnem zboru in nato prestati še glasovanje.

Tako je nova koalicija SDS, SMC, NSi in DeSUS prestala prvo preizkušnjo, sedaj pa jo čaka uresničevanje nove koalicijske pogodbe, ki je usmerjena v reševanje najbolj perečih težav posameznikov, ki jih lahko vlada uredi v dveh letih. Najbolj nazorno je delovanje nove vlade ob zahvali ob izvolitvi naslikal prav Janez Janša, ki je povedal, da je za njimi tako danes kot v preteklih dneh veliko konstruktivnega govorjenja, sedaj pa je čas da se besede pretvorijo v dejanja.

M.I.