Janez Janša: Pri sestavi koalicije smo povezali različno misleče, saj smo v SDS državotvorni tako v koaliciji kot opoziciji

Foto: Twitter (Vlada RS)

Včeraj je na Kanalu A potekalo predvolilno soočenje, ki se ga je udeležil tudi predsednik stranke SDS in premier Janez Janša. 

Člani strank so spregovorili o podražitvah, ki so prizadele tako Slovenijo kot ostali evropski trg. Predsednik vlade Janša je povedal, da so podražitve Slovenijo prizadele že v začetku leta, vlada pa se je nemudoma odzvala z ukrepi na njih. “Statistika kaže, da smo imeli marca več kot 1 % deflacijo, kar pomeni, da se skupna košarica ni podražila,” je na soočenju podaril Janša.

Kljub temu je premier izrazil mnenje, da stanje v Ukrajini prinaša negotovost za jesen na področju energentov. Spreminjamo formulo za izračun električne energije, ker smo del skupnega EU trga, tako da plin ne bo več glavni dejavnik, ki določa cene elektrike,” je poudaril premier. V želji po reševanju nastalih morebitnih posledic se vlada trudi že danes najti rešitve za jesen. “Na Hrvaškem smo se dogovorili za dodatne kapacitete, minister za zunanje zadeve je šel v Alžirijo, od koder bomo dobili dodatne količine plinov. Cene naftnih derivatov smo regulirali. Niti za en dan nismo sprostili zalog, ki jih imamo,” so rešitve, ki jih je Janez Janša predstavil, ki bodo pripomogle k manjšemu vplivu morebitnim podražitvam energentov jeseni.

Predstavniki strank so se pogovarjali tudi o rešitvah za mlade, da si bodo lahko ustvarili družine in bodo predvsem ostajali v Sloveniji. Janez Janša je izpostavil, da je glavni cilj stranke SDS, realizacija Zakona o stanovanjski jamstveni shemi, ki bo omogočal mladim, da bodo postali lastniki stanovanj, dvig neto plač ter gospodarski razvoj z digitalno in zeleno preobrazbo, ki bo prinesla nova delovna mesta.

Predsednik vlade in stranke SDS je izpostavil, da je potrebno v naslednjem mandatu poskrbeti za novelo sedanjega pokojninskega sistema. “300.000 upokojencev v Sloveniji dobiva pokojnino, ki ne zadošča za dostojno preživetje. Tem ljudem smo tudi največ pomagali v času epidemije. To anomalijo pokojninskega sistema težko odpravimo čez noč, jo bomo pa popravili,” je izpostavil Janša. 

Predsednik SDS se je dotaknil tudi sodelovanja strank med sabo. “Ko smo prevzeli vlado, smo povezali različno misleče, ker je razpadla vlada enako mislečih. Ponudili smo sodelovanje celotni opoziciji pri pripravi zakonov, sporazum pa so podpisali samo SNS in poslanca narodnosti,” je povedal predsednik SDS.

Vir: Twitter SDS in Twitter Vlada RS