Janez Janša: “Prišli so Ustavnemu sodišču v “provinci” Republiki Sloveniji povedat, da naj to (zadržanje Zakona o RTV*) spremenijo. In Ustavno sodšče je to naredilo.”

Foto: Twitter (SDS)

Predsednik SDS-a Janez Janša in evropski poslanec dr. Milan Zver sta na novinarski konferenci predstavila dokumente, ki razkrivajo vmešavanje komisarke Vere Jourove v odločanje Ustavnega sodišča v Sloveniji. Zaradi razkritja dokumentov in očitnega vmešavanja v suverenost države, so v SDS Jourovo pozvali k odstopu.

Predsednik SDS-a je pred novinarji poudaril, da so v stranki ves čas sumili na vmešavanje komisarke v delo Ustavnega sodišča. To pa iz preprostega razloga, ker je slednje takoj po obisku komisarke spremenilo odločitev povezano z uveljavitvijo RTV zakona. Da je bila zadeva netransparentna kaže tudi dejstvo, da se je evropski poslanec dr. Milan Zver kar eno leto boril, da je komisija razkrila dokumente povezane z obiskom Jourove v Sloveniji.

Ključni citati razkritih dokumentov_

“Komisarka je to vztrajno zavračala in šele na posredovanje evropske ombudsmanke je prišlo do delnega razkritja dokumentov. Najprej se iz dokumentov ni dalo kaj veliko razbrati, ker je bilo vse črno, po zadnji odločitvi Evropske komisije pa je dr. Milan Zver dobil zajeten kup dokumentov,” je pojasnil Janez Janša. “Prišli so Ustavnemu sodišču v “provinci” Republiki Sloveniji povedat, da naj to (zadržanje Zakona o RTV*) spremenijo. In Ustavno sodšče je to naredilo. Smo pri temeljnem vprašanju suverenosti države. Slovenija te suverenosti ni prenesla na Evropsko unijo,” je še novinarjem dejal prvak SDS-a.

Vir: SDS