Janez Janša v pogovoru na RTV Slovenija: “V nobeni drugi državi ni bilo sprejetih toliko zakonskih podlag za ukrepanje v času epidemije kot pri nas!”

Foto: Twitter (SDS)

Jože Možina se je danes s predsednikom vlade Janezom Janšo ob iztekajočem letu 2021 pogovarjal o izzivih s katerimi se je vlada morala soočiti v tem letu. Predsednik vlade je povedal, da je Slovenija kljub prazničnem času še vedno daleč od konca epidemije. Tako Slovenija kot svet se bosta zaradi različice omikron v prihodnjih dneh in tednih soočala z najvišjim številom okužb.

Janez Janša je še povedal, da v nobeni državi ni sprejetih toliko zakonskih podlag za ukrepanje v času epidemije kot v Sloveniji. Vlada je po besedah premierja to storila z namenom ustvarjanja pravne podlage za reševanje nastalih razmer povezanih z epidemijo.

Eden od teh ukrepov je tudi PKP 10, ki so ga poslanci potrdili v ponedeljek, s katerim vlada po besedah Janše rešuje probleme draginjske stiske in povečanja stroškov nekaterih najbolj ranljivih skupin zaradi podražitev. S solidarnostni dodatkom tako vlada poskuša blažiti dražitve energentov.

Žal pa po besedah Janše pri vseh 10 protikoronskih ukrepih opozicija nikoli ni našla skupnega jezika z vlado in si izmišljevala različne razloge, da ni podprla vladnih predlogov. Kljub vsemu tako kazalci Eurostata, Evropske komisije in bonitetnih agencij kažejo, da so bili ukrepi pripravljeni strokovno. O dobrih ukrepih, ki jih je predlagala vlada ob epidemiji kažejo tudi dejstva, da ima Slovenija eno najvišjih zaposlenosti v Evropi in najvišjo zaposlenost v zgodovini države.

Z visoko zaposlenostjo, lahko ljudje tudi več porabijo zase, več ljudi pa tudi prispeva v zdravstveno in pokojninsko blagajno, za socialne prispevke in nenazadnje državno blagajno z več DDV.

Težavo v boju z epidemijo vidi Janša tudi v poročanju osrednih medijev. To se po njegovih besedah vidi tudi v tem, da 98-odstotkov zdravnikov podpira ukrepe in cepljenje, 2-odstotka pa temu nasprotuje. Osrednji mediji pa to prikazujejo kot razdeljenost stroke.

Uredništvo