Janez Janša za Voice of Europe: “Evropa in zahodna civilizacija se soočata z najtežjo situacijo v zadnjih 30 letih”

Predsednik vlade Janez Janša je bil gost oddaje Connect the world na CNN International. (Avtor: Kabinet predsednika vlade)

Kljub temu, da so ob zadnji vladi Janeza Janše predvsem domači politični predstavniki opozicije in nekateri člani takrat koalicijskih strank, Slovenijo v Evropi želeli očrniti, je še vedno to eden redkih politikov, ki ga v tujini jemljejo kot kredibilnega sogovornika.To je nenazadnje dokazal z zadnjim intervjujem za Voice of Europe, kjer je izrazil, da je Evropa in zahodni svet pred najhujšo preizkušnjo v zadnjih 30. letih.

Foto: Zajem zaslona (Youtube)

Kot poudarjajo pri Voice of Europe gre za politika, ki je naklonjen tradicionalnim vrednotam, predvsem pa politik zdrave pameti, kar je redkost v teh časih. Po besedah janše je predvsem zahodna civilizacija pred najtežjimi časi v zadnjih 30. letih. Veliko težavo Evropi povzroča demografska slika, saj je na eni strani bogata, na drugi pa se sooča s staranjem prebivalstva. V nadaljevanju je poudaril, da samo če pogledamo na primeru Nemčije priseljevanje v tem trenutku ni veliko večje kot pred 60 leti, je pa žal rodnost bistveno manjša.

Janez Janša je v pogovoru izrazil stališče podpore poostrenim nadzorom na mejah, vendar ne v “solo” akcijah posameznih članic EU, ampak zunanjih mejah Schengenskega območja. Predsednik SDS si želi, da bi evropske volitve naslednje leto pripeljale na oblast bolj razumne voditelje, ki bi znali konkretno pristopiti k reševanju trenutnih razmer. Da je Evropa tam kot trenutno je, je po besedah Janše kriva CDU in Angela Merkel, ko je dejansko leta 2015 odprla vrata za ilegalne migrante.

Celoten pogovor z Janezom Janšo si lahko preberete na tej povezavi.

Vir: Voice of Europe