V članku “Premiki pri javnih sanitarijah v Celju so, a konkretnih rešitev še ni” avtorice Asje Lednik lahko beremo, da so v Celju so na Mestni občini Celje začeli razmišljati o novih javnih sanitarijah, občinske strokovne službe so preučile več možnih rešitev glede umestitve javnih sanitarij v starem mestnem jedru, poroča Večer.

Po poročanju poprej navedenega časnika so ob pisanju v mesecu avgustu na njihovo vprašanje ali načrtujejo postavitev novih javnih sanitarij v Celju odgovorili, da pri načrtovanju razvoja mesta strokovne službe glede na potrebe sproti presojajo o smiselnosti umestitve dodatnih javnih sanitarij. Spremembe pa po nekaj mesecih so, saj o novih javnih sanitarijah sedaj razmišljajo. Pojasnili so, da strokovne službe Mestne občine Celje preučile več možnosti umestitve javnih sanitarij na območju starega mestnega jedra. Pojasnili so še, da je potrebno pri takšnih projektih predhodno preveriti ali je v neposredni bližini priključek za komunalno infrastrukturo, ali je območje dobro dostopno ter frekventno. V mestnem jedru je od popoldneva dalje frekventnega bolj malo, mesto je običajno prazno. Ob tem še pojasnjujejo, da je eden od pogojev da nove sanitarije niso preblizu obstoječim. V Celju te bojazni verjetno ni, saj imajo prebivalci v središču mesta na voljo le dvoje sanitarij, in sicer na železniški postaji ter na mestni tržnici.

Na občini menijo, da če bi ocenili druge bi bila slika čisto drugačna, saj so sanitarije na mestni tržnici dobile oceno 4,06, sanitarije na Šmartinskem jezeru, ki so že precej stare pa 3,33. V kolikor bi ocenjevali nove, sodobne javne sanitarije pri Brkatem somu, tam je poskrbljeno tudi za invalide, bi njihova ocena bila zagotovo višja. Na občini dodajajo, da jih je ocena 4,06 za sanitarije na mestni tržnici neprijetno presenetila, saj vedo, da si v podjetju Simbio zelo prizadevajo, da bi prostori bili urejeni in zgledno očiščeni. Nadaljujejo, da je po njihovem mnenju komisija bila verjetno kritična zato, ker so sanitarije odprte samo takrat, ko je odprta tržnica in da zaradi vandalizma drugače ne gre.

Strokovne službe so pogoje že preverile, a še ne vedo kje bodo postavili nove sanitarije. Ob tem so kot razlog navedli, da še preverjajo možnosti priključka na komunalne vode, niso še izbrali tipologije objektov. Ko bodo vse to naredili, bodo njihove predloge morali uskladiti z zahtevami zavoda za varstvo kulturne dediščine. In ko bodo z varuhi kulturne dediščine našli skupne rešitve bodo sprožili postopek pridobivanja ponudb sanitarnih blokov. Dodajajo, da se problematike zavedajo ter da temu področju namenjajo veliko pozornosti.

Četudi so strokovne službe pogoje preverile, še ne vedo, kje bodo nove sanitarije postavili. Razlog? “Ker še preverjamo možnosti priključka na komunalne vode, prav tako še nismo izbrali tipologije objektov. Ko bomo vse to naredili, bomo naše predloge morali uskladiti z zahtevami zavoda za varstvo kulturne dediščine. Šele ko bomo z varuhi kulturne dediščine našli skupne rešitve, bomo sprožili postopek pridobivanja ponudb sanitarnih blokov.” Ob tem poudarjajo, da se problematike zavedajo in temu področju namenjajo veliko pozornosti.

Članek “Premiki pri javnih sanitarijah v Celju so, a konkretnih rešitev še ni” je dosegljiv tukajhttps://www.vecer.com/premiki-pri-javnih-sanitarijah-v-celju-so-a-konkretnih-resitev-se-ni-10084452