Javnomnenjska raziskava, ki jo je za Nova24TV izvedla agencija Parsifal, je pokazala, da več kot polovica anketirancev meni, da trenutno ni čas za predčasne volitve. Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi največ volivcev svojo podporo namenilo stranki SDS (22,8 odstotkov), sledi LMŠ (12,5 odstotkov) in SD (9,2 odstotkov). Trditve drugih agencij o velikem skoku SD pod novo vršilko dolžnosti Tanjo Fajon torej ne držijo. Vedno manjše število ljudi pa podpira predčasne volitve. Politični analitik dr. Matej Makarovič ocenjuje, da pritiski medijev, opozicije in protestnikov “ne dajejo več kakšnega posebnega rezultata oziroma morda celo premikajo javno mnenje v nasprotno smer.”

Večina (56,5 odstotkov) anketirancev meni, da trenutno ni čas za predčasne volitve, da je primeren čas meni 36,2 odstotka vprašanih, medtem ko 7,3 odstotki ne vedo ali je zdaj primeren čas za predčasne volitve.

Pri tem je opaziti, da navkljub nihanju podpora predčasnim volitvam upada. 22. maja 2020 se je v Parisfalovi javnomnenjski raziskavi 37,8 odstotkov vprašanih izjasnilo v prid predčasnim volitvam, 5. junija je ta delež poskočil na 44,3 odstotke, medtem ko je 18. junija ponovno padel na vsega 36,2 odstotka.

Avtor Ivan Šokić, več lahko preberete tukaj.