Foto: Nova24TV

Včeraj, dne 14. 3. 2018 je imel predsednik vlade dr. Miro Cerar tiskovno konferenco, katero je pričel z besedami: »Državljanke in državljani, danes je se prelila kaplja čez rob, projekt drugega tira je prejel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo na vsak način ustaviti pozitivni razvoj Slovenije«.  Seveda je potem v nadaljevanju predsednik vlade že skoraj arogantno razlagal kaj vse je njegova vlada dosegla in kako je rešila Slovenijo prihoda trojke. Kako imamo tretjo najvišjo gospodarsko rast in kako je on s svojo vladno ekipo prvič po letu 2008 dosegel, da ne bomo potrošili več kot Vlada Republike Slovenije pridobi z davki v državno blagajno.
Potem je seveda svoj gnev zlil tudi na medije in javnost, ker je trdil, da se v javnosti ustvarja napačen vtis, da so vse odločitve vlade slabe in da je vse slabo. Kdor si je včeraj ogledal ali si bo danes na spletni strani Vlade Republike Slovenije ogledal novinarsko konferenco lahko hitro ugotovi, da je predsednik vlade dr. Miro Cerar nastopil v slogu za vse ste krivi državljani Republike Slovenije, ker niste delali tako kot smo želeli mi. Ampak, da so te besede predsednika vlade popolnoma napačne spomnimo na nekaj konkretnih dejstev.
Prvo »zaušnico« je vlada pod vodstvom dr. Mira Cerarja doživela že na samem začetku mandata, ko je moralo »posredovati« Ustavno sodišče Republike Slovenije, ker je bil opozicijskemu poslancu, predsedniku Slovenske demokratske stranke Janezu Janši  sprocesirano in nezakonito odvzet mandat. So tudi za to krive državljanke in državljani Republike Slovenije? Drugi primer v katerem se je dr. Miro Cerar “postavil nad vse zakone” je primer Šami, ko ni upošteval sodb sodišč, ampak je ravnal samovoljno in zaščitil poslance, ki so v hram demokracije pripeljali človeka, ki je v Republiko Slovenijo vstopil ilegalno. Potem se spomnimo tudi primera Magne Steyr, ko je Vlada Republike Slovenije sprejela poseben zakon, da se je gradnja lahko začela, hkrati pa so se naši uspešni podjetniki selili v tujino, ker ista vlada za njih ni imela posluha. Zadnji primer je drugi tir, pri katerem so vsi opozarjali, da gradnja na način, kot to želi izpeljati Vlada Republike Slovenije ni ustrezen, ampak ne, ponovno je ustavni pravnik vztrajno ostajal pri svojem in želel biti »bolj papeški od papeža«. Da, in za vse te odločitve smo krivi državljani in državljanke Republike Slovenije.

Foto: SDS

Ampak, da se vrnemo na naslov, ki smo ga dali temu prispevku. Zanimivo je, da smo v ponedeljek lahko poslušali, kako sta Vlada Republika Slovenija in Sindikat vzgoje in izobraževanja našla skupne točke in bosta lahko parafirali stavkovne zahteve SVIZ-a. O teh uspešnih pogajanjih in zelo dobri ponudbi sindikatom se je na novinarski konferenci hvalili tudi sam predsednik vlade dr. Miro Cerar. Na koncu dneva, ko bi moralo priti do podpisa parafe, pa so šolniki sporočili, da se Vlada Republike Slovenije ni držala dogovora. Ob tem lahko sklepamo in predvidevamo, da naj bi predsednik vlade dr. Miro Cerar zelo dobro vedel, da bo Vrhovno sodišče v sredo, dne 14. 3. 2018 odločilo, da referendum o izgradnji drugega tira ni bil v skladu z zakoni in da si ne more privoščiti še enega »spodrsljaja«. Zato je verjetno že takrat vedel kakšni bodo njegovi nadaljnji koraki ter, da se bo njegova politična pot počasi zaključila.

Zato je raje odstopil od zavez, ki jih je ponudil SVIZ-u. S tem je zaključil obdobje »morale, etike in vladavine prava.«

 
M.I.