Je res Robert Golob odredil prenehanje plačevanja določenih zdravstvenih programov, ki jih izvajajo koncesionarji?

Vodja Poslanske skupine SDS Jelka Godec. (Foto: Twitter SDS)

Še v času, ko je ministrstvo za zdravje Danijel Bešič Loredan je bilo mog velikokrat slišati, da “roko” nad ministrstvom drži Robert Golob. Sedaj se to kaže še kot kako resnično, najbolj žalostno pa je, da to najbolj občutijo pacientje. Kljub temu, da se slovenski zdravstveni sistem iz dnev v dan srečuje z bolj kaotičnimi razmerami, naj bi Golob sedaj odredil celo prekinitev plačevanja nekaterih programov, ki jih izvajajo koncesionarji. Kot je znano so le ti že dolgo predmet spotike predvsem stranke Levica.

Zaradi tega je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec na vlado naslovila poslansko vprašanje vezano na morebitno prekinitev plačevanja določenih storitev koncesionarjem. Celotno vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

V zadnjih dneh sem prejela več informacij o tem, da naj bi predsednik vlade v funkciji ministra za zdravje dal navodilo Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da takoj preneha s plačevanjem določenih programov, ki jih izvajajo koncesionarji.

Kot primer navajam program operacije sive mrene. Upokojenec z nizko pokojnino je prejel informacijo, da njegova operacija zaradi zgoraj navedenega razloga odpade, zato ima na voljo zgolj samoplačniško operacijo, ki stane 1250 evrov. Takšne specifične operacije opravljajo zgolj redki javni zavodi, zaradi česar se bodo čakalne dobe še podaljšale.

Zanima me, ali je Vlada RS sprejela kakršen koli sklep ali kakršno koli odredbo, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije takoj preneha s plačevanjem določenih programov, ki jih izvajajo koncesionarji?

Vir: SDS