Je Robert Golob napovedal uničenje slovenskega gospodarstva? Uvesti želi energetski lockdown!

Foto: Twitter (Janez Janša)

Robert Golob je včeraj s svojo izjavo na noge dvignil slovensko javnost, medtem, ko se odziv gospodarstvenikov še čaka, saj je napovedal energetski lockdown. Njegova vlada namreč rešitev vidi v ugašanju podjetij čez zimo in njihov ponovni zagon spomladi.

Vlada naj bi težavo rešila tako, da bi uvedla davkoplačevalsko financiranje čakanja na delo, preko podjetij ali pošiljanjem zaposlenih na zavod za zaposlovanje. “Smiselno je, da se ustavijo na začetku leta, pozimi, da takrat privarčujemo njihovo energijo in jih potem zaženemo marca in aprila, ko bo zima mimo. To je samo primer. Podobno je tudi v nekaterih drugih industrijah,” je dejal Golob. Kot prva naj bi te ukrepe občutila avtomobilska industrija.

V kolikor bo prišlo do takšnih odločitev bo zanimivo videti kdo bo za to prevzel odgovornost. Golobova vlada je namreč imela do 9. avgusta možnost uveljavila izjeme glede dogovora Evropske unije, da države članice pozimi zmanjšajo porabo plina za 15 odstotkov, vendar tega ni storila.

Napovedal je, da bodo spet uvedli ukrep čakanja na delo na domu. “To bo sofinancirala država za tiste panoge, za katere je bolj smiselno, da čez zimo raje počakajo, kot da uporabljajo energente … V Sloveniji smo danes na osmih odstotkih znižanja, to je na pol poti (od 15). Tako da ne bo tako radikalna sprememba, kot so se nekateri bali na začetku,” je povedal Golob.

Celoten članek vam je dostopen tukaj.

Vir: Moja dolenjska