Jelka Godec: “Ali vlada podpira politični pritisk evropske komisarke na Ustavno sodišče?”

Foto: nova24tv

V preteklem tednu smo bili priča obisku podpredsednice Evropske komisije in komisarke Vere Jourove. Po navedbah koalicije naj bi bil njen obisk namenjen seznanitvi s svobodo medijev v Sloveniji, vendar kljub vsemu v oči bode njen sestanek s predsednikom Ustavnega sodišča. Tako širša javnost kot opozicija težavo vidi v tem, da se je Jourova sestala s predsednikom Ustavnega sodišča, saj je to zadržalo novelo Zakona o RTV Slovenija, ki ji je bila pred časom naklonjena.

Ker bi lahko v tem primeru šlo za pritisk na Ustavno sodišče, saj koalicija odkrito ni pričakovala takšne odločitve, je Jelka Godec v imenu SDS na vlado, ministrico za pravosodje, ministrico za kulturo in ministrico za zunanje zadeve naslovila poslanska vprašanja. V njih želi izvedeti kakšen je bil dejanski namen obiska komisarke in kako vlada gleda na takšno ravnanje komisarke (obisk Ustavnega sodišča).

Celotno poslansko vprašanje Jelke Godec objavljamo v nadaljevanju v celoti:

V tem tednu je bila na dvodnevnem delovnem obisku v Sloveniji podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.

Ob tem je bilo pomenljivo njeno srečanje s predsednikom Ustavnega sodišča. Na Ustavnem sodišču RS namreč teče postopek v zvezi z novim Zakonom o RTV Slovenija, ki še ni zaključen. Po mnenju mnogih je to razumeti lahko tudi kot pritisk na odločanje Ustavnega sodišča RS. Spomnimo namreč, da se je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova velikokrat oglasila prav na temo vladavine prava v Sloveniji, tokrat pa kar sama komentira odprte zadeve ustavnega sodišča. S tem je tudi dala sporočilo, da je njen prihod v Slovenijo skrbno načrtovan ravno zato, da bi od zunaj pripomogla k usmerjanju zadeve v »pravo smer«.

Ob tem velja spomniti, da je podpredsednica Evropska komisija Vera Jourova tudi članica politične skupine Renew, kamor spada tudi največja vladna stranka Gibanje Svoboda.

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

1. Kdo je predlagal obisk podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove in srečanja evropske komisarke s predsednikom Ustavnega sodišča RS, ko je pred Ustavnim sodiščem RS še odprt postopek v zvezi z novim Zakonom o RTV Slovenija?

2. Ali Vlada Republike Slovenije podpira takšen način poseganja v postopek odločanja Ustavnega sodišča RS v odprti zadevi?

3. Kdo je predlagal, da se podpredsednica Evropske komisije sestane tudi s predstavniki Pravne mreže za varstvo demokracije in o čem je potekal pogovor? Prosim za priložitev zabeležke pogovora.

4. O čem je potekal pogovor med predstavniki Vlade Republike Slovenije in go. Vero Jourovo? Prosim za priložitev zabeležke pogovorov.

 

Ministrico za zunanje in evropske zadeve gospo Tanjo Fajon ob zgoraj navedenem sprašujem še naslednje:

– O čem je potekal pogovor med predstavnikom ministrstva, državnim sekretarjem mag. Markom Štucinom, in go. Vero Jourovo? Prosim za priložitev zabeležke pogovora.

Ministrico za pravosodje dr. Dominiko Švarc Pipan ter ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko tudi sprašujem:

– O čem je potekal pogovor med vami in gospo Vero Jourovo? Prosim za priložitev zabeležke pogovora.

Vir: SDS