Jelka Godec ministra Luko Mesca sprašuje koliko zavrnitev državnih štipendij se rešuje in kdo je odgovoren za zaostanke na tem področju

Vodja Poslanske skupine SDS Jelka Godec. (Foto: Twitter SDS)

Kljub temu, da je Luka Mesec v oddaji Tarča dejal, da so prevzeli nekatera najbolj pereča področja in, da se pod njihovo vlado dela, dejstva kažejo ravno nasprotno. Poslanka SDS in vodja poslanske skupine Jelka Godec opozarja, da smo na področju reševanja pritožb zavrnitve državnih štipendij priča več mesečnim zaostankom. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti namreč že več mesecev rešuje nekatere pritožbe  zavrnitvi državnih štipendij.

Kar je še bolj zaskrbljujoče je, da mladostniki in njihovi starši niti ne vedo kako hitro lahko sploh pričakujejo odgovor na njihovo pritožbo. Zaradi tega je Jelka Godec na ministra naslovila pisno poslansko vprašanje, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti:

“Po naših zanesljivih informacijah na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti beležite velike zaostanke pri reševanju pritožb o zavrnitvi državnih štipendij. Mladostniki in njihovi starši tako po več mesecev čakajo, da uradniki odločijo o upravičenosti njihove pritožbe, hkrati pa jim na vprašanja, koliko časa bodo še morali čakati, ne znajo ali nočejo odgovoriti, temveč zgolj povedo, da imajo pač zaostanke.

Pri tem gre za dvojo nesprejemljivo prakso: na eni strani so mladi oziroma njihove družine prikrajšanje za finančna sredstva, ki bi jim prišla še kako prav, na drugi strani pa bo v primeru ugoditve pritožbe javna blagajna oškodovana za obresti, ki jih boste morali povrniti.

Zaradi vsega navedenega vas pozivam, da kot pristojni minister nemudoma preverite zadeve na vašem ministrstvu in primerno ukrepate.

Ob tem me zanima tudi:

  1. Koliko pritožb o zavrnitvi državnih štipendij je trenutno v reševanju?
  2. Kateri datum ima »najstarejša« pritožba o zavrnitvi državne štipendije, ki je še niste rešili?
  3. Kdo je odgovoren za zaostanke pri reševanju pritožb o zavrnitvi državnih štipendij?
  4. Kako boste ukrepali zoper odgovorne?
  5. Koliko zamudnih obresti je bilo v zadnjem letu izplačanih zaradi dodelitve državnih štipendij za nazaj?”

Vir: SDS