Jelka Godec od Ministrstva za kulturo želi odgovore katere konkretne naloge ima Direktorat za ustvarjalnost ter kakšna je njegova dodana vrednost

Vodja Poslanske skupine SDS Jelka Godec. (Foto: Twitter SDS)

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na Ministrstvo za kulturo, naslovila pisno poslansko vprašanje o konkretnih nalogah Direktorata za ustvarjanost. V javnosti se je namreč pojavila informacija, da naj bi omenjeni direktorat skrbel za izvajanje javnih razpisov, največ prahu pa je dvignil, ko naj bi direktorica podpisala izplačilo denarne nagrade Svetlani Makarovič za zavrnjeno prešernovo nagrado.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec tako od ministrstva terja odgovore kakšna je dodana vrednost takšnega direktorata.

Celotno poslansko vprašanje lahko preberete v nadaljevanju.

Eden izmed direktoratov na ministrstvu, ki ga vodite, je tudi Direktorat za ustvarjalnost. Pozornost javnosti je nazadnje zbudil predvsem za to, ker so mediji poročali, da spornega nakazila davkoplačevalskega denarja umetnici Svetlani Makarovič, ki se je že pred leti odpovedala Prešernovi nagradi, niste podpisali vi kot ministrica, ampak naj bi to zavestno naročili prav generalni direktorici Direktorata za ustvarjalnost.

Glede na zapisano na spletni strani je osrednja naloga direktorata naslednja: »V Direktoratu za ustvarjalnost izvajamo javne razpise in javne pozive, s katerimi omogočamo delo številnim ustvarjalkam in ustvarjalcem ter nevladnim organizacijam, ki delujejo v kulturi in umetnosti.« Navedeni zapis sproža logično vprašanje, zakaj imate na ministrstvu prav za to poseben direktorat, saj je izvedba javnih razpisov in pozivov sestavni del mnogih direktoratov po različnih ministrstvih.

Drugih konkretnih nalog iz zapisana na spletni strani ni mogoče razbrati, saj v nadaljevanju najdemo zgolj opise določenih (kulturnih) pojmov. Prav tako si večina državljanov ne predstavlja, kaj ime direktorata sploh pomeni.

1.     Katere konkretne naloge ima pravzaprav Direktorat za ustvarjalnost?

2.     Koliko zaposlenih ima Direktorat za ustvarjalnost?

3.     S koliko proračunskimi sredstvi letno razpolaga Direktorat za ustvarjalnost?

4.     Lahko naštejete 5 izpeljanih projektov Direktorata za ustvarjalnost v času vašega ministrovanja?

5.     Kakšna je po vašem mnenju dodana vrednost Direktorata za ustvarjalnost in zakaj menite, da je nujno, da deluje?

Vir: SDS