Jelka Godec predsednika vlade sprašuje kam vse je lani letel za več kot 73 tisoč evrov z zasebnimi letali in če je bilo tudi kaj zasebnega

Foto: SDS

Če so pred prevzemom oblasti še lahko vlado Janeza Janše še obtoževali razsipnbosti, danes glede na te številke lahko počno samo, če se sprenevedajo do onemoglosti. Številke Erar-ja namreč razkrivajo, da je predsednik vlade v lanskem letu porabil več kot 73 tisoč evrov za najem zasebnih letal. To je bitveno povečanje stroškov za ta del dela vlade, v primerjavi z Janezom Janšo.

Zaradi teh številk je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec na premierja naslovila pisno vprašanje. V njm ga sprašuje, čemu takšno poveanje stroškov in če so bili najemi namenjeni tudi zasebnim potovanjem.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Iz medijev in aplikacije Erar je razvidno, da je predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob za polete v mesecu avgustu 2023 z zasebnimi letali, ki jih Republika Slovenija najema pri podjetju Janez Let d.o.o., porabil 39.300 evrov. Za polete z zasebnimi letali, ki jih Republika Slovenija najema pri podjetju FLYCOM Aviation d.o.o., pa v istem obdobju še 34.500 evrov. Skupaj je tako za avgust 2023 Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije po aplikaciji Erar obema podjetjema za najem letal plačal 73.800 evrov.

slika

Po lanski menjavi Vlade Republike Slovenije je strošek najema letal za Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba porastel že na 41.700 evrov. (Za primerjavo: v letu 2020 je Janšev kabinet za najem letal podjetju Janez Let plačal 15.200 evrov, leta 2021 14.000 evrov, marca lani pa 9.500 evrov.) Nenavadno povečanje stroškov za najem zasebnih letal od navedenih podjetij pokaže tudi aplikacija Erar:

slika2

slika3

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije prosim za naslednje podatke in odgovore:

1.     Seznam vseh poletov z zasebnimi letali podjetij Janez Let d.o.o. in FLYCOM Aviation d.o.o. od 1. 6. 2023 do 30. 9. 2023. Pri tem prosim za specifikacijo podatkov o odhodu in prihodu letala, relaciji poleta, seznam potnikov ter stroške za vsakega od poletov?

2.     Kakšen je bil namen teh poletov, službeni ali zasebni?

3.     V kolikor je bil namen poleta službeni, me zanima, ali je Vlada Republike Slovenije o tem sprejela kakšen sklep na podlagi 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (namen, stališče in delegacija) – kakšno stališče je bilo predstavljeno, kdo je bil član delegacije in kakšni so bili zaključki?

4.     V kolikor je bil namen poleta zasebne narave, prosim za podatek o pravni podlagi poleta, razlogih najema, namenu obiska, potnikih in stroških so pri tem nastali – uporaba službene oziroma poslovne kartice…?

5.     Kakšni so bili stroški glede varovanja v zvezi z omenjenimi poleti?

6.     Kdaj je bil nazadnje sklenjen sporazum za najem letal pri podjetjih Janez Let d.o.o. in FLYCOM Aviation d.o.o. in kakšni so bili predvideni stroški za najem letal?

Vir. SDS