Jelka Godec vlado sprašuje, ali veleposlanik, ki je prisostvoval čaščenju rdeče zvezde in to sredi Dunaja, še uživa zaupanje?

Foto: SDS

Pred dnevi so se v javnosti pojavile fotografije Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju, ki so pozirali pred jugoslovansko zastavo s peterokrako zvezdo. Med gosti 100 letnice obstoja kluba je bil tudi slovenski veleposlanik v glavnem mestu Avstrije Aleksander Geržina.

Zaradi tega je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec na vlado naslovila vprašanje okoli tega dogodka in nadaljnjega zaupanja vlade do omenjenega veleposlanika.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju (KSŠŠD) je praznovanje stote obletnice svojega delovanja obeležil s slavnostnim plesom na Dunaju, ki se ga je udeležilo preko 400 gostov, med njim veliko zdajšnjih in nekdanjih študentk in študentov.

Študentke in študentje so utrinke s plesa delili na Facebook profilu KSŠŠD. Tu pa žal ne gre spregledati dejstva, da na nobeni od več kot 170 fotografij ni videti slovenske zastave, na vsaj 30 fotografijah pa so udeleženke in udeleženci pozirali ob zastavi nekdanje Jugoslavije s peterokrako rdečo zvezdo. Javno čaščenje in izpostavljanje neobstoječega državnega simbola-zastave je skrajno sprevrženo in sramotno dejanje. Mediji poročajo, da njihovo tovrstno početje ni prvo. Že pred leti naj bi se vozili po dunajskih ulicah z napisom ‘Smrt fašizmu’ in jugoslovansko zastavo.

Med povabljenimi gosti je bil tudi slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina, ki je verjetno seznanjen tudi z zapisom slovenskega veleposlaništva na Dunaju na socialnem omrežju Facebooku: »V vseh letih obstoja je klub pomembno širil tudi slovensko narodno zavest in vzdrževal pomen slovenstva na avstrijskem Koroškem ter v Avstriji. Obenem je ves čas opozarjal na pomen zagotavljanja in uresničevanja vseh pravic slovenske manjšine s strani Avstrije.«

Vlado Republike Slovenije sprašujem:

1. Kako komentirate udeležbo slovenskega veleposlanika na Dunaju Aleksandra Geržine na omenjenem dogodku ob dejstvu, da naj bi KSŠŠD glede na objave njihovih stališč na socialnih omrežjih, izvedenih dejanjih poveličeval bivši totalitarni režim v naši državi? Ali veleposlanik s svojo prisotnostjo ne daje prav legitimnost dejanjem KSŠŠD?

2. Ali je izpostavljanje totalitarnih simbolov na uradni prireditvi ob 100-letnici kluba, na katerih je bil prisoten veleposlanik Geržina, res širjenje slovenske narodne zavest in vzdrževanje pomena slovenstva na avstrijskem Koroškem ter v Avstriji, kot so zapisali na dunajskem veleposlaništvu?

3. Ali veleposlanik Aleksander Geržina kljub omenjenim dejstvom še vedno uživa zaupanje Vlade Republike Slovenije?

4. Ali podpirate veleposlanikovo podporo KSŠŠD-ju ter samo podporo klubu, ki naj bi poveličeval bivši totalitarni režim in bivšo državo SFRJ, ki ni delovala kot pravno urejena država in so se v njej hudo kršile človekove pravice, nacionalne pravice in pravice republik in avtonomnih pokrajin, kot je tudi zapisano v Temeljni ustavni listini o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije?

Vir: SDS