Jelko Kacin, nacionalni koordinator za zagotovitev cepiva zoper covid-19 je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil, da poleg obstoječih treh cepiv lahko v prihodnosti pričakujemo cepivo, ki ga je izdalo Johnson & Johnson. Obenem je pojasnil, da pričakujejo, da bi lahko do junija prejeli 230 tisoč odmerkov novega cepiva, v marcu pa pričakujejo še pošiljko skupno 282 tisoč vseh treh odobrenih cepiv. Je pa vzpodbuden podatek, da je s prvim odmerkom cepljenih že več kot  48 odstotkov prebivalcev starejših od 80 let, z dvema odmerkoma pa 25 odstotkov v isti starostni skupini. Kacin je še dodal: “Skupno pa je bilo s prvim odmerkom cepljenih 6,9 odstotka prebivalcev, z drugim odmerkom pa trije odstotki,”  in poudaril, da se je cepil veliko večji delež žensk (8,4 odstotka z enim odmerkom in štirje odstotki z dvema odmerkoma), kot pa moških (5,3 odstotka z enim odmerkom in 2,1 odstotka z dvema odmerkoma). 

Jelko Kacin, državni sekretar in nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 je še pojasnil, da od pričetka marca velja pogodba med NIJZ, ki govori o distribuciji cepiv proti covid-19. Je pa pogodba podpisana s podjetjem Salus, ki je predstavnik največjega dobavitelja cepiv, podjetja Pfizer. Podjetje ima zagotovljene vse skladiščne pogoje za hranjenje cepiv.

Za potrebe NIJZ podjetje Salus sprejema pošiljke od naročnika oziroma dobavitelja. Pojasnil je še: “Cepiva skladišči na zahtevanih temperaturnih pogojih, pripravi in izdaja cepiva, vrši pa tudi prevoz z vso spremljajočo logistiko.” Vrednost pogodbe s podjetjem Salus znaša 721.275 evrov, skupaj z DDV pa vrednost znaša 879.955,50 evrov. Ob tem je Kacin še poudaril, da je pogodba zelo natančno strukturirana in zato tudi izjemno operativna.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo