Jože Možina z dejstvi razkril slabo znanje zgodovine Urške Klakočar Zupančič

Zgodovinar in novinar dr. Jože Možina. (Foto: Zajem zaslona Twitter/Davor Božič)

Kljub temu, da je od izgona rdeče zvezde iz Slovenije, pod katero je okupator leta 1991 napadel samostojno Republiko Slovenijo, trenutna politika ta simbol vse bolj in bolj vleče na plano. Pri tem ni nobena izjema predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Vendar, ko pride do dejstev zgodovinarji, ki preučujejo to krvavo obdobje slovenskega naroda prikažejo slabo znanje zgodovine in poznavanje zgodovinskih dejstev trenutnih oblastnikov.

Tako je denimo na državni proslavi Klakočar Zupančičeva o OF govorila kot nekakšnih superlativih ter močnem pomenu za slovenski narod. Pri tem pa zamolčala dejstvo o več sto množičnih moriščih, ki jih je pustila za sabo oblast, ki je s to organizacijo prišla na oblast. Glede njenih besed ni ravnodušen ostal zgodovinar dr. Jože Možina, ki je v oddaji Odmevi po državni proslavi razkril nepoznavanje zgodovine predsednice državnega zbora.

Že na začetku je zgodovinar dr. Možina jasno in nedvoumno povedal, da se 27. aprila pravzaprav ni dogajalo nič zgodovinsko pomembnega. Dan pred tem se je odvil samo sestanek Društva prijateljev Sovjetske zveze, ki pa je bil nepomemben, saj na njem ni bilo komunističnega vodje Edvarda Kardelja. Dr. Možina je še pojasnil, da se je osvobodilna fronta pričela šele po 22. juniju 1941, ko je razpadel pakt Hitler-Stalin, ko naj bi se tudi naši komunisti znašli na pravi strani zgodovine.

V oddaji je dr. Možina še pojasnil, da pravi uporniki proti okupatorju niso bili komunisti ampak različne skupine ljudi, kjer so se nahajali tudi člani Katoliške elite in liberalne Sokolske legije. Komunisti so se po besedah Možine za odpor odločili šele po 22. juniju, ko jih je k temu pozval Stalin.

Vir: Nova24TV